• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Hanna Mariën: "Ik verwacht 2 olympische diploma's voor bobsleevrouwen"

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  De Belgische bobsleevrouwen vertrekken morgen op stage naar Letland. Hun hoofddoel dit seizoen zijn de Olympische Winterspelen. "We zullen zien hoe dicht we bij de toplanden kunnen komen", zegt stuurvrouw Elfje Willemsen.

  "Ik verwacht zeker 2 olympische diploma's"

  Hanna Mariën, de voorzitster van de Belgische Federatie voor Bobslee en Skeleton, verwacht veel van de Belgische teams. "Vorig jaar was een minder jaar voor Elfje Willemsen, maar ze heeft uit haar fouten geleerd", zegt ze.

  "Er ligt heel wat druk op haar schouders. Het zijn haar 3e Spelen, we verwachten dat ze beter zal doen dan haar top 6-plaats in Sotsji."

  "We hebben ook onze 2e pilote, An Vannieuwenhuyse. Die heeft Elfje vorig jaar een paar keer geklopt en is een paar keer 4e geworden in een Wereldbeker-wedstrijd. We hebben 2 teams die in de top 10 van de wereld staan, dus ik verwacht toch zeker 2 olympische diploma's (top 8, red)."

  "Dat is een bescheiden ambitie, maar ik wil niet te veel druk leggen op onze vrouwen. Het is al fantastisch dat we met 2 teams en skeletoni Kim Meylemans kunnen gaan. Ik denk dat we de grootste delegatie zullen zijn. Dat is al iets om trots op te zijn."

  Video player inladen ...

  Willemsen: "Zien hoe dicht we bij de toplanden kunnen komen"

  Stuurvrouw Elfje Willemsen wil deze winter beter doen dan vorig jaar, toen de resultaten tegenvielen. "Het was een seizoen dat ik zo snel mogelijk wil vergeten, maar dat was wel een motivatie om deze zomer dubbel zo hard te trainen op onze start. Die is nu enorm verbeterd."

  "We zullen nu zien hoe dicht we bij de toplanden kunnen komen. We zullen nog altijd niet de beste starter zijn, maar als we die kloof kunnen dichten, hebben we weer kans op medailles."

  4 jaar geleden werd Willemsen 6e op de Olympische Spelen in Sotsji, daarna bleven goede resultaten wat uit. "Dat heeft me vooral gemotiveerd. Ik heb er ook uit geleerd dat ik niet mag twijfelen aan mezelf, dat ik het hele seizoen moet blijven gaan. Als we nu iets minder presteren, hebben we nog altijd die Spelen als hoofddoel."

  "Mezelf als doel gesteld om beter te doen dan Sotsji"

  "Ik presteer op grote evenementen zoals het moet. Dat is ook de sterkte van ons team, dat we het vertrouwen hebben om er te staan op de Spelen en ons ding te doen."

  Maar dan moeten de Belgische bobsleevrouwen zich natuurlijk eerst kwalificeren voor de Spelen. "De laatste jaren staan we in de top 6 of top 8 van de wereld. Er mogen 20 teams gaan, dus normaal moet dat wel lukken."

  "Onze start blijft het belangrijkste. Als we die sprong kunnen doortrekken in het hele seizoen en die kloof blijven dichten, dan is alles mogelijk in Pyeongchang. Ik heb mezelf als doel gesteld om beter te doen dan Sotsji, dus top 5. Dan ben je al dicht bij de medailles."

  Video player inladen ...

  Vannieuwenhuysen: "Ik kom dichter bij de wereldtop"

  Als België een 2e team naar de Spelen mag sturen, wordt dat met stuurvrouw An Vannieuwenhuysen. "4 jaar geleden was ik er heel dichtbij, maar was het net niet. Ik heb dan vrij snel de knop omgedraaid en beslist dat ik er nu absoluut bij wou zijn."

  "Ik kom dichter bij de wereldtop en laat soms mooie dingen zien. We hebben 5 topteams die altijd de top bezetten, daarachter ligt het wat open. Daar maak ik deel van uit. Op sommige banen kan ik consequent in de top 8 zitten en dat hoop ik ook in Zuid-Korea te doen."

  "Normaal mogen 4 landen met 2 teams gaan. Daarvoor moeten we genoeg punten verzamelen tijdens de Wereldbeker. Ik ben al op alle Wereldbeker-banen geweest. Er zijn er die me heel goed liggen, andere liggen me misschien net iets minder goed. Maar de afgelopen 2 jaren hebben we ons op de wereldranglijst met België altijd in de top 4 geplaatst, al blijft het sport en moet alles goed gaan."

  "Medaille moet er voor mij komen over 5 jaar in Peking"

  "Op sommige banen heb ik al een 4e plaats behaald", zegt Vannieuwenhuysen. "Maar het zijn mijn eerste Spelen, dus ik wil de druk niet te hoog leggen. Ik wil er nu bij zijn en voor de top 8 gaan. Hopelijk over 5 jaar kan ik dan een medaille pakken. Die medaille moet er voor mij komen in Peking."

  "Ik heb de baan in Pyeongchang al redelijk goed bestudeerd. Ik noteer alles in een boekje en mijn plan voor Korea zit al vrij goed. Het is een baan die me goed ligt, een baan ook die ik leuk vind."

  "Over exact 100 dagen weten we of we geselecteerd zijn, de eerste competitiedag is over 138 dagen. Het kriebelt enorm, ik wil er absoluut bij zijn en wil een mooie prestatie leveren."

  Video player inladen ...