• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De spanning stijgt in Zuid-Amerika: wordt het een WK zonder Messi?

  Boven: Sanchez, Suarez en Messi. Onder: Valencia, Guerrero en Rodriguez.

  Kan u het zich voorstellen: na 11 deelnames op rij een WK zonder Argentinië en dus zijn sterspeler Lionel Messi? De kans is niet onbestaande. Vanaf vannacht is het uitkijken naar de razendspannende ontknoping in Zuid-Amerika. De Argentijnse voetbalbelg Hernan Losada schetst de situatie in de kwalificatiegroep.

  Nog 7 kandidaten

  De spanning in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep grenst aan het onwaarschijnlijke. Brazilië is als nummer 1 in de groep met 37 punten zeker van het WK. Daaronder kunnen 7 van de overige 9 Zuid-Amerikaanse landen nog een WK-ticket veroveren. 

  De eerste vier landen in Zuid-Amerika krijgen een rechtstreeks ticket, nummer 5 moet twee barragematchen spelen tegen Nieuw-Zeeland. Op dit moment is die nummer 5 Argentinië.

  "In Argentinië kan niemand zich een WK zonder Messi voorstellen", zegt Hernan Losada, Argentijn die al jaren in België speelt (foto). "De angst is er wel. Er wordt veel over gepraat. Net als over de barrages."

  "Barrages zouden toch een blamage zijn voor een land met een spelerspotentieel als Argentinië. Mensen weten ook dat barrages gevaarlijke wedstrijden zijn sinds we ze speelden tegen Australië om het WK 1994 in de VS te halen."

  Argentinië kwam niet verder dan 1-1 in Australië en won thuis met 1-0, na een owngoal van Tobin.

  Moordende concurrentie, ijle lucht en verre reizen

  Terwijl België als eerste Europese land zeker was van deelname aan het WK, is het voor landen als Argentinië, Colombia of Uruguay nog altijd nagelbijten. Hoe kan dat?

  Alles begint bij de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep. De 10 landen van het continent worden in een groep gesmeten en spelen twee keer tegen elkaar.

  Alle landen zijn dus rechtstreekse concurrenten. En in Zuid-Amerika betekent dat iets. Niet voor niets wordt de top 16 van de huidige FIFA-ranking bevolkt met 6 Zuid-Amerikaanse landen. In Europa kwamen slechts twee landen uit de FIFA top 16 elkaar tegen in de kwalificaties: Portugal en Zwitserland. De grootste concurrenten van de Rode Duivels waren Griekenland (nr.47) en Bosnië (nr.36).

  "Niet alleen de kwalificatiegroep is heel erg competitief", zegt Hernan Losada. "Er wordt in Zuid-Amerika ook heel anders gevoetbald en voor Zuid-Amerikaanse spelers die in Europa spelen is het moeilijk zich snel opnieuw aan te passen."

  "Er is minder ruimte en iedereen wordt korter gedekt", verwijst Losada naar de technische, maar harde speelstijl.

  Reizen naar Zuid-Amerika is ongelooflijk vermoeiend

  Niet alleen het voetbal vraagt een snelle aanpassing. Hetzelfde geldt voor het klimaat en de geografie van het continent.

  Argentinië speelt zijn laatste kwalificatiematch in Quito, de hoofdstad van Ecuador, op een hoogte van 2.800 meter. Begin dit jaar verloor Argentinië nog drie punten in La Paz, de hoofdstad van Bolivia.

  Ter vergelijking: Buenos Aires ligt op zeeniveau. "Op grote hoogte is er echt veel minder zuurstof in de lucht", zegt Losada.

  "En dan is er nog het reizen van Europa naar Zuid-Amerika. De echte topspelers hebben tegenwoordig een privévliegtuig en worden begeleid door hun clubs, maar dan nog is het ongelooflijk vermoeiend. Daarom dat Argentinië de laatste tijd meer spelers selecteerde die in Zuid-Amerika spelen en minder uit Europa." 

  Stand
   Landmatchenpuntendoelsaldo
  1.Brazilië1637+27
  2.Uruguay1627+10
  3.Colombia1626+3
  4.Peru1624+1
  5.Argentinië1624+1
  6.Chili1623+1
  7.Paraguay1621-6
  8.Ecuador1620+0
  9.Bolivia1613-20
  10.Venezuela168-17

  Baden in de weelde van Messi, Dybala en Agüero, maar toch moeten bibberen

  Argentinië was er de afgelopen 11 WK's onafgebroken bij. Voor het WK in Rusland hebben Uruguay, Colombia en Peru twee matchen voor het einde de beste papieren. Maar Argentinië heeft zijn lot wel in eigen handen. Twee keer winnen en het is zeker.

  Wie over wapens als Messi, Agüero, Higuain of Dybala kan beschikken, wordt fluitend op het WK verwacht. Maar stabiliteit is het grote probleem van de Albiceleste. Het werkte deze campagne al wedstrijden af met drie verschillende bondscoaches.

  Hernan Losada: "Gerardo Martino loodste Argentinië naar de finales van het WK in Brazilië en de Copa America, maar stapte op nadat ook die laatste werd verloren. Zijn opvolger Edgardo Bauza was eerder een keuze die financieel haalbaar was."

  "Omdat de resultaten niet goed waren is Jorge Sampaoli bij Sevilla gehaald. Maar ook hij was niet de eerste keuze in Argentinië. Iedereen had Diego Simeone verwacht, maar die vond de timing niet goed."

  "Drie trainers hebben voor onstabiliteit gezorgd en dat weegt op de resultaten. Er zitten altijd andere namen in de selectie en er wordt anders gespeeld. Nu wordt er met 3 verdedigers gespeeld, vroeger was dat eerder 4-3-3."

  "Messi wil toch de leemte op zijn palmares vullen"

  En dan is er nog de factor-Messi. Niemand kan ontkennen dat de ster van Barcelona bij Argentinië niet dezelfde impact heeft. "Vergeet dat hij bij de nationale ploeg niet omringd wordt door dezelfde kwaliteit", stipt Hernan Losada aan. "Zeker op het middenveld en de defensie."

  "In Argentinië wordt nog altijd vaak de vraag gesteld wie de beste is: Messi of Maradona? Vooral omdat Maradona het WK wel won in 1986 en met Napoli, een mindere ploeg dan Barcelona, prijzen pakte."

  "De laatste jaren wordt Messi toch meer en meer op handen gedragen. Mensen gaan echt naar het stadion om van hem te genieten."

  "Na de finale van de Copa America stopte hij al eens. Dat hij opnieuw speelt voor Argentinië zal ook wel met sponsors te maken hebben, maar ook met zijn trots en de leemte op zijn palmares. Het WK in Rusland is zijn laatste kans om een WK te winnen."