• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Gerard Piqué is momenteel de meest gehate man van Spanje"

  Gerard Piqué.

  Wat met FC Barcelona als Catalonië onafhankelijk wordt? Dreigt dan schrapping uit de Spaanse competitie of mag Barça (samen met de andere Catalaanse clubs) blijven? En wat met de Spaanse nationale ploeg: houden de Catalaanse spelers het voor bekeken?

  Het Catalaanse referendum over onafhankelijkheid en het brutale optreden van de Spaanse politie blijft de gemoederen verhitten. Ook bij voetballers en voetbalclubs. In die mate dat nu ook concreet de vraag op tafel ligt: wat met FC Barcelona als Catalonië zich effectief van Spanje afsplitst?

  "Wat FC Barcelona al in verschillende communiqués gemeld heeft is dat het de bevolking steunt in haar wens om zich in een referendum uit te spreken voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Dus als die onafhankelijkheid er komt, zal dat niet tegen de zin van FC Barcelona zijn", zegt correspondent Edwin Winkels vanuit Barcelona.

  "De directeur van de Primera Division heeft dan weer gezegd dat als Catalonië onafhankelijk wordt, dat alle Catalaanse clubs - met naast FC Barcelona ook Espanyol en Girona in de hoogste klasse- dan niet meer kunnen deelnemen aan de competitie in de Spaanse hoogste klasse."

  "Als dat gebeurt, krijg je een soort Belgische competitie van een wat lager niveau, met één heel grote club. Dat lijkt onwaarschijnlijk. Want wat zou Spanje doen zonder de Clasico tussen Barcelona en Real Madrid?"

  "De Spaanse profliga kan dit dus wel zeggen, maar het is een professionele organisatie die heel veel geld verdient aan de organisatie van de competitie. Veel van dat geld komt van tv-rechten uit binnen- en buitenland. Zonder Barcelona zou de competitie veel minder waard worden. Er is een model mogelijk zoals in Frankrijk, waar Monaco uit Monte Carlo mag deelnemen aan de Franse competitie."

  "Piqué zal heel hard worden uitgefloten"

  Niet alleen zou Catalaanse onafhankelijkheid repercussies hebben voor FC Barcelona, ook de Spaanse nationale ploeg zou gedecimeerd worden als Catalaanse spelers hun kat zouden sturen.

  Winkels: "Veel Catalaanse spelers hebben altijd voor Spanje gespeeld. Dat is nu nog zo. Ze zijn met Spanje Europees en wereldkampioen geworden. Maar: als Catalonië onafhankelijk zou worden, dan mag elke inwoner van Catalonië ook zijn Spaanse nationaliteit behouden. Dat staat zo in het plan van de Catalaanse overheid. Dus kunnen de Catalaanse voetballers in principe gewoon voor Spanje blijven voetballen."

  Toch lijkt dat niet evident. Zo is Catalaan en Barcelona-verdediger Gerard Piqué van de week al duchtig uitgefloten op een training van de Spaanse ploeg.

  Winkels: "Vrijdag speelt Spanje een interland in Alicante tegen Albanië. Het publiek zal de tegenstander nauwelijks uitfluiten, maar Gerard Piqué wel. En heel hard. Dat wordt hij eigenlijk al een paar jaar door zijn houding tegen Madrid en nu helemaal door zijn uitspraken voor de Catalaanse onafhankelijkheid. Hij is op dit moment de meest gehate man in de rest van Spanje, zeker in voetbalstadions."

  Geen leuke ontvangst voor Piqué deze week op training: