• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "De pers mag streng zijn voor ons, maar moet ook realistisch zijn"

  Toby Alderweireld bij Peter Vandenbempt.

  Toby Alderweireld zoekt met België drie punten in Bosnië. De centrale verdediger pareert de kritiek op het spel van de Rode Duivels in de vorige WK-voorrondewedstrijd en zegt dat de laatste 2 duels geen onnozele tussendoortjes voor hem en zijn ploegmaats zijn.

  "Sinds gisteren werken we op details en tactiek. We zijn bezig met de oplossingen om Bosnië pijn te doen", zei Alderweireld na de laatste training op Belgische bodem in Tubeke.

  Bosnië en Cyprus vormen het slotakkoord van de WK-voorronde. België is al geplaatst, maar speelt nog voor zijn coëfficiënt. Hier en daar wordt wel gezegd dat het voor de Rode Duivels niet écht hoeft.

  Alderweireld: "Onze focus is om bij de WK-loting in pot 1 te eindigen. Bosnië is een goeie wedstrijd om ons te laten zien. Het gevoel leeft in de groep om te presteren."

  "Het zou zonde zijn om ginder tegen 50% te spelen en er een pak slaag te krijgen. Bosnië is een stug team dat met het mes tussen de tanden speelt, dan moet je dezelfde intensiteit kunnen opbrengen."

  "De pers mag streng zijn, maar moet ook realistisch zijn"

  België won zijn vorige duel in Griekenland met 1-2. Alderweireld: "Er was achteraf wat kritiek op ons spel, maar we wonnen wel én we hebben ons als eerste Europese land voor het WK geplaatst. Dan ben je goed bezig als team."

  "Liefst willen wij ook aanvallend en fris voetbal brengen, maar daar heb je 2 teams voor nodig. Het is nu eenmaal zo dat er de laatste tijd tegen ons meer teams met "hun gat" in de 16 gaan hangen. Anderzijds: als je ziet hoeveel doelpunten wij gemaakt hebben in deze voorronde, ook al is het dan tegen op papier mindere tegenstanders, dan is toch toch ongelofelijk."

  "De pers mag streng zijn, dat geeft ons alleen maar meer motivatie om het beter te doen. Maar je moet ook realistisch zijn. Nogmaals: om een mooie wedstrijd te hebben moet je twee ploegen hebben. Griekenland was een lastige match, maar we pakten de drie punten. Er zijn ooit andere tijden geweest."

  Video player inladen ...

  "Als ik naar andere club verhuis, moet Jan mee"

  Naar een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vormt Alderweireld zaterdag in Bosnië een centraal duo met Thomas Vermaelen. Vermaelen speelt niet met Barcelona, maar is vervanger nummer 1 nu Vincent Kompany ontbreekt. Alderweireld: "Thomas is enorm fit. Hij staat scherp, dat geeft mij een goed gevoel. Hij haalt het niveau dat hij altijd gehaald heeft."

  Zijn maatje Jan Vertonghen kan in Bosnië met zijn 96e interland het record van Jan Ceulemans evenaren en komende dinsdag thuis tegen Cyprus alleen recordhouder worden. "We zijn trots op Jan en hij mag trots zijn op dat record. Het is een mooie prestatie. Bovendien zal hij nog wel een tijdje international blijven."

  "Door de jaren heen zijn we naar mekaar toegegroeid en echte vrienden geworden. Ik kan moeilijk zonder hem spelen. Als ik ooit naar een andere club ga, zal hij toch mee moeten", lachte Alderweireld.

  Tweet: