• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Primeur: voor het eerst een vrouw in Uitvoerend Comité voetbalbond

  Mieke De Clercq is bestuurster bij Zulte Waregem.

  Mieke De Clercq, bestuurster bij Zulte Waregem, heeft voor een primeur gezorgd bij de Voetbalbond. Voor het eerst zetelt een vrouw in het Uitvoerend Comité. "Maar ik zou geen quota opleggen", zegt ze zelf.

  Mieke De Clercq maakt sinds gisteren deel uit van het Uitvoerend Comité van de Belgische voetbalbond. Waarom heeft het zolang geduurd tot er een vrouw een plaats kreeg in dat Uitvoerend Comité? "Dat vraag ik me ook af. Misschien waren er ook geen kandidaten. Ik kom niet veel vrouwelijke collega's tegen in de voetbalwereld en bestuursraden."

  De Clercq is al langer bestuurster bij Zulte Waregem. "Dat is begonnen door als passioneel supporter naar de wedstrijden van het oude Waregem te gaan. Dan ben ik dichter en dichter bij het bestuur gekomen, tot ze vonden dat ze iemand met financiële kennis nodig hadden. Die had ik, want dat is ook mijn opleiding."

  "Zo ben ik bestuurder geworden bij Waregem en dan heb ik mogen meebouwen aan de oprichting van het nieuwe project Zulte Waregem."

  "Ik denk dat het het nuttig is dat vrouwen deel uitmaken van de raad van bestuur, maar ik weet niet of er voldoende kandidaten zijn. Het is een hobby die nogal wat tijd in beslag neemt en ik weet niet of iedereen daar zoveel tijd kan insteken."

  Heeft De Clercq haar plaats moeten opeisen in dat mannenbastion? "Niet echt. Het voordeel was dat ik gevraagd werd bij het oude Waregem en van bij het eerste gesprek mee aan tafel zat voor de fusiegesprekken. Dat was een natuurlijk iets."

  "Niet beginnen aan het opleggen van quota"

  Wat wil Mieke De Clercq graag hervormen, nu ze zetelt in het Uitvoerend Comité? "Dat is nu nog iets te vroeg. Ik weet dat er een strategisch plan voorligt dat een jaar of 2 geleden is uitgeschreven. Men wil diverse verbeteringen doen: het arbitragesysteem, de videorefs, enzovoort."

  "Ik wil eerst zien en meehelpen om het lopende project af te ronden. Hopelijk kan ik daarna mijn persoonlijke steentje bijdragen, maar dat is vandaag nog niet aan de orde."

  Hoopt ze meer vrouwen in bestuursraden te krijgen? "Misschien kunnen we daar een thema van maken, maar ik zou niet beginnen aan het opleggen van quota."