• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Snookertips van de groten: de break, een goede safety en de opwarming

  De nummer 1 van de wereld komt relax aan de start van het toernooi

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Deze week zijn de beste snookerspelers ter wereld aan de slag in Lommel voor de European Masters. Wij spraken ze aan om onze snookerskills te verbeteren.

  Tip 1: de break, het optimale startschot

  Engelsman Kyren Wilson (nummer 15 van de wereld) gidst ons door een cruciale fase van het spel: de break oftewel de openingsbal.

  "We focussen altijd op de uiterste rode bal van het pak. De witte bal proberen we dan zo ver mogelijk rond de rode ballen terug naar de startpositie te brengen. "

  "Heel vaak ketst de rode bal aan het andere uiteinde van het pak er toch uit. Om te vermijden dat de tegenstander daar een punt uit maakt, leggen we de witte bal zo dicht mogelijk tegen de rand achter de gekleurde ballen."

  Video player inladen ...

  Uren oefenen, toch lukt het niet altijd

  Wilson traint uren aan een stuk per dag: 2 uur in zijn eentje en tussen 10u en 16u heeft hij ook een vaste sparringpartner in ex-wereldkampioen Peter Ebdon.

  "En toch lukt die break niet altijd zoals je dat zou willen. Op een toernooi is elk tafellaken toch net iets anders. De bal kan dan ook verschillend reageren. We just try and hope for the best."

  Tip 2: balanceren tussen aanvallen en safety

  Uiteraard moet je ballen kunnen potten om een snookerspel te kunnen winnen, maar minstens zo belangrijk is op veilig spelen. Als je op "safety" speelt, ga je in de eerste plaats de bal slecht leggen voor je tegenstander.

  Peter Ebdon: "De safety-routine is een van de oefensessies die we 5 tot 10 minuten voor een wedstrijd doorlopen."

  "Het uitdagende aan snooker is om een mooie balans te vinden tussen aanvallend en voorzichtig spelen. Mark Williams is wat dat betreft een perfect voorbeeld. Hij speelt soms heel agressief, maar als je dan ziet waar de witte bal terechtkomt, blijkt toch dat hij heel wat safety heeft ingebouwd."

  "Ik houd van het denkende aspect van het spel. Met meer ervaring zie je veel meer opties op de tafel. De jongere gasten zien vaak een verre rode als de enige optie. Ze realiseren zich nog niet wat ze laten liggen als ze missen."

  Video player inladen ...

  Tip 3: opwarmen met de T-line-up

  Kyren Wilson: "Voor een match op een groot toernooi hebben we vaak maar een half uurtje om op te warmen. Ik oefen dan vooral op safety en op spelen met het hulpstuk."

  "Maar de meest gebruikte routine is de T-line-up. Als je veel reist, moet je vooral gevoel met de tafel krijgen en op korte tijd focussen op het spel. Daarvoor is deze opwarming heel geschikt."

  "We plaatsen de rode ballen in een T-vorm en proberen dan de hele tafel leeg te spelen. Ik doe dat de ene keer altijd over de roze bal en de volgende keer over zwart. Ook met blauw is mogelijk, maar dat zou ik niet aanraden. Die is heel moeilijk."

  Kijk en leer: zo speelt Mark Selby zijn oefentafel in 1 keer leeg (korte versie)

  Video player inladen ...

  Kijk en leer: zo speelt Mark Selby zijn oefentafel in 1 keer leeg (lange versie)

  Video player inladen ...