• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Pro League past reglement aan over incidenten met supporters tijdens matchen

  Charleroi-Standard werd eind vorig jaar stilgelegd door ongeregeldheden.

  De Algemene Vergadering van de Pro League heeft vandaag een wijziging van het Bondsreglement doorgevoerd over incidenten die tijdens wedstrijden door supporters worden veroorzaakt.

  De tweeledige reglementsaanpassing

  • Indien de wedstrijd definitief wordt stopgezet na incidenten veroorzaakt door éénzelfde groep supporters, wordt de club geacht de wedstrijd te hebben verloren met forfaitscore. Daarenboven zal de bevoegde disciplinaire instantie een wedstrijd achter gesloten deuren opleggen (geheel of gedeeltelijk en al dan niet voorwaardelijk).
  • Indien de wedstrijd wordt onderbroken door incidenten veroorzaakt door beide groepen van supporters, zal elke club gesanctioneerd worden door een aftrek van 2 punten, al naar gelang het geval verhoogd met een bijkomend punt met uitstel. De wedstrijd zal in zijn volledigheid worden herspeeld bij de eerstvolgende gelegenheid.

  "Voetbal moet altijd een feest blijven"

  "De Pro League herhaalt dat het voetbal niet als alibi kan dienen voor zij die door hun daden schade berokkenen aan (hun) club(s), aangezien zij door deze acties strenge sportieve sancties zullen worden opgelegd", luidt de mededeling.

  "Deze sportieve sancties vullen de vergoedingen aan die werden vastgelegd in het reglement van de Pro League en geïdentificeerde supporters kunnen uiteraard worden gesanctioneerd bij toepassing van de Voetbalwet, meer bepaald door het opleggen van een stadionverbod."

  "De Pro League is overigens tevreden dat er sinds de wedstrijd van 04.12.2016 (Charleroi-Standard) geen enkele wedstrijd meer definitief werd stopgezet, onder meer door de inspanningen geleverd door de clubs supportersfederaties. Voetbal is een feest en moet altijd een feest blijven."

  U17 en U19 worden vervangen door U18

  De Pro League geeft nog toelichting bij een andere beslissing. "Op aanbeveling van Chris Van Puyvelde en het merendeel van de jeugdverantwoordelijken van de Pro League besliste de Raad van Bestuur om volgend seizoen bepaalde competities van de Youth Elite te schrappen. De reeksen U17 en U19 worden vervangen door één enkele reeks U18."