• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Geen Oktoberfest meer voor Carlo Ancelotti

  Carlo Ancelotti heeft het einde van het Oktoberfest niet gehaald.

  Grote crisis in het Duitse voetbal. Bayern München staat niet op kop in de Bundesliga en heeft in de Champions League één match verloren bij PSG. Coach Carlo Ancelotti mocht meteen beschikken. "Papa" Carlo is echter niet zomaar ontslagen. Stef Wijnants geeft uitleg waarom Ancelotti nooit kon slagen in Beieren.

  Crisis bij FC Hollywood

  Op zich zou je zeggen dat een 3-0-nederlaag bij PSG in de poulefase van de Champions League geen man overboord is. Met Anderlecht en Celtic als andere tegenstanders zal de Europese winter overleven geen probleem zijn. Helaas, geen 24u na het ontluisterend verlies mocht Ancelotti zijn lederhose inpakken en het Oktoberfest verlaten.

  Het is uiteraard niet de eerste keer dat een trainer bij Bayern München de laan wordt uitgestuurd als hij één keer verliest. Bij FC Hollywood, de bijnaam van Bayern, staat een nederlaag gelijk aan een crisis. Maar Ancelotti kreeg wel heel weinig krediet. Zijn aanstelling een jaar geleden was gedoemd om te mislukken.

  A player's coach

  Carlo Ancelotti is een legende. Als trainer en speler heeft hij alles gewonnen. Als coach werd hij kampioen in Italië, Engeland, Frankrijk en Duitsland. Met Real Madrid won hij de Champions League. Hij leek dan ook geschikt om vorig seizoen Pep Guardiola op te volgen.

  Bij Real Madrid had hij na Mourinho de spelersgroep verlost van de immense druk. "Papa" Carlo gaat gemoedelijk met zijn vedetten om, laat hen lekker samenspelen, "a players coach" (een echte spelerscoach).

  De hoge lieden van FC Bayern redeneerden op gelijkaardige manier toen Ancelotti Pep Guardiola kwam opvolgen. Rummenigge en Hoeness waren nochtans gewaarschuwd door de directie van Real en PSG. Onder Ancelotti wordt er niet minutieus genoeg gewerkt.

  Pep, de micromanager

  Van Pep Guardiola kregen de spelers geen moment rust. Het micromanagement van Guardiola zorgde er voor dat elke seconde van elke training iedereen bij de les moest blijven.

  De Bayernspelers waren Guardiola niet beu, maar de dagelijkse instructie maakte de vedetten na 3 succesvolle jaren wel moe. Bayern werd 3 keer op rij kampioen, zorgde voor een revolutie in de speelstijl en liet zien wat er allemaal mogelijk was op een voetbalveld: gesystematiseerde en dominante methode. Maar wat echt telt, nl. de Champions League winnen had Guardiola niet voor elkaar kunnen krijgen.

  Mourinho was bij Real het elfde lot beschoren. Toen Ancelotti de Portugees opvolgde, werd voetballen en trainen weer een plezier en won Real na 12 jaar nog eens de beker met de grote oren. Ancelotti zou die klus nu ook wel bij Bayern gaan klaren.

  Ook nu geen Champions League-winst

  Bayern domineerde vorig seizoen als vanouds en werd kampioen met 15 punten voorsprong. Het doelsaldo was +67, het had de beste aanval, de beste defensie.

  En ja, als Bayern de matchen tegen Real Madrid in de kwartfinale van de Champions League opnieuw mocht spelen zouden ze zich niet opnieuw laten uitschakelen.

  De gemiste strafschop van Vidal en de rode kaart van Javi Martinez veranderden het spelbeeld en.. het resultaat. Bayern kon ook onder Ancelotti de Champions League niet winnen.

  Trainen op zondag

  Na de uitschakeling begonnen de spelers te morren dat ze niet meer dezelfde "machines" waren als onder Pep Guardiola. De lossere aanpak zorgde ervoor dat bijvoorbeeld een Thiago, die drijft op improvisatie, een sterk seizoen kende, maar ook dat gevestigde waarden als David Alaba en Thomas Müller de handleiding van Pep misten en minder presteerden.

  Het ging zelfs zo ver dat spelers bij de directie gingen vragen waarom er nooit op een zondag getraind werd. Spelers die vragen om extra te trainen, je vindt ze niet op elke hoek van de straat. De directie wist toen al dat de methode van Carlo Ancelotti onvoldoende was.

  In Parijs volgde een vernedering

  Dat Bayern nu na 6 speeldagen pas 3e staat is, voelen ze in Beieren aan als een regelrechte schande. Borussia Dortmund trekt alle krantenkoppen naar zich toe. Dat kan niet, dat mag niet.

  In Parijs liep de emmer over. Tegen Neymar en co vertoonde "der Stern des Südens" een gebrek aan ideeën in de zone van de waarheid, een counter kreeg het niet op gang getrokken? De 18-jarige Mbappé deed het elftal van Ancelotti verbleken.

  Wie het interview van Arjen Robben na afloop van de match gezien heeft, wist hoe laat het was. Robben liet geen spaander heel van Ancelotti door … niets te zeggen. Op de vraag of hij en zijn ploeggenoten nog achter de trainer stonden weigerde hij te antwoorden. Robben zat overigens 90 minuten op de bank in Parijs.

  Carlito zwijgt

  De stemmen die de voorbije dagen in de Duitse pers werden opgevoerd waren niet mis te verstaan en lieten weinig fraais noteren: verraad, foute tactiek, samenzweringen, slechte wedstrijdvoorbereiding. De minzame Italiaan heeft de volledige drek over zich heen gekregen.

  "Carlito" heeft alvast beslist dat hij dit seizoen nergens meer zal trainen. Pep Guardiola maakt intussen van de spelers van Manchester City "machines".

  Stef Wijnants