• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Wij krijgen in de Belgische pers veel te weinig aandacht"

  Jorik Hendrickx in mei, op stage in Portugal.

  Jorik Hendrickx (25) heeft vorige week een ticket bemachtigd voor de Olympische Winterspelen. De kunstschaatser lucht zijn hart over de volgens hem gebrekkige weerklank daarover in de media.

  "We zijn in België nog geen persbericht waard"

  Hendrickx schrijft de frustratie grotendeels van zich af in een tweet. "Toen ik thuis kwam van het toernooi dat ik won, bladerde ik door de kranten die mijn fiere moeder in huis had gehaald. Ik was nieuwsgierig naar wat de pers te melden had over mijn olympische kwalificatie."

  "Met verbazing moest ik echter constateren dat van alle kranten slechts één krant (HLN) een artikel had geplaatst, vergezeld van een foto. Bij alle andere kanten moest ik 2 keer van voren naar achteren en van achteren naar voren bladeren om soms een summiere opmerking ergens in de kantlijn te vinden, triest."

  "Toch teleurstellend dat in een mooi land als België zo weinig erkenning is voor zo'n sportieve prestatie en het resultaat van jaren afzien, ontzien, hard trainen, pijn verbijten en doorzetten om de Belgische eer te mogen verdedigen op het olympische toneel."

  "Waar ze in onze buurlanden zo blij en fier zijn op hun olympische sporters zijn we in België nog geen persbericht waard, zo lijkt het. Zou iets meer erkenning/waardering niet op zijn plaats zijn of mogen Belgen niet fier zijn op hun atleten?"

  Tweet van Hendrickx:

  "Onbekend is onbemind"

  In De Ochtend op Radio 1 herhaalde Hendrickx vandaag zijn klacht. "Ik heb een prestatie van formaat geleverd en als je daar dan niks over vindt in de schrijvende pers, vind ik dat heel jammer."

  "Onze sport is niet heel bekend in België. Daardoor krijgen we niet de aandacht die we verdienen, terwijl ik vorig jaar 4e geëindigd ben op het EK en mijn jongere zus op haar eerste EK 7e geworden is. Het is een unicum dat een broer en zus zulke resultaten neerzetten maar er gewoon geen aandacht voor krijgen."

  "Sponsoring, die extra trainingen mogelijk zou maken, is moeilijk bij elkaar te krijgen. Onbekend is onbemind. De mensen moeten weten dat ons land 2 toppers in het kunstschaatsen heeft die prestaties leveren, maar als er in de pers niks mee gedaan wordt, is de sport commercieel niet interessant."

  "Ik wilde met mijn tweet mijn hart luchten. Ik heb er geen probleem mee dat andere sporten veel aandacht krijgen. Hun commerciële waarde is heel hoog vergeleken met andere sporten, maar Olympische Spelen vinden plaats om de 4 jaar en met de broer-zus-combinatie maakt het ons verhaal nog unieker."