• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Mijn papa heeft me geleerd dat Club Brugge de beste ploeg van België is"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Dion-Johan Cools was maandagavond te gast in Extra Time. De 21-jarige rechtsback van Club Brugge gaf er uitleg bij zijn dubbele voornaam, zijn prestatie tegen AA Gent zondagnamiddag en de interesse van de Maleisische voetbalbond in zijn persoontje.

  De ja/neen-vraagjes voor Dion-Johan Cools:

  • Heb je tegen Gent meer dan 11 kilometer gelopen? Ja
  • Heb je wel eens heimwee naar de nummer 10-positie? Ja
  • Teken je voor 10 jaar in de basis-elf bij Club Brugge? Ja
  • Heb je nog contact met Thomas Meunier? Af en toe
  • Als de bondscoach van Maleisië je oproept, ga je dan? Joker
  Video player inladen ...

  "Ik was vroeger een fan van Gert Verheyen"

  Dion-Johan Cools mocht aan Frank Raes uitleggen waarom zijn ouders hem zo genoemd hebben. "Mijn ouders zijn voetbalfans. De favoriete speler van mijn moeder indertijd was Dion Dublin, die van mijn vader Johan Cruijff. Vandaar mijn dubbele voornaam."

  "Mijn papa was ook fan van Club Brugge en heeft me als kind geleerd dat Club de beste ploeg van België is. Ik heb op mijn 8e of 9e een stage gedaan bij Club en heb er toen de Penalty Cup gewonnen. Gert Verheyen, mijn latere bondscoach bij de U19, was mijn favoriete speler bij Club."

  Video player inladen ...

  Van spelverdeler naar rechtsachter

  "Tot mijn 14e of 15e was ik een nummer 10. Toen kwam ik bij Anderlecht en ben ik door de grote concurrentie omgevormd tot verdediger. Ik speelde bij Anderlecht samen met Charly Musonda. Hij was als kind al een fenomeen. Wat hij met een bal kon, heb ik nog nooit gezien. Hij is echt goed, werkt hard en weet perfect wat hij wil, maar heeft ook nog een paar werkpuntjes. Ik hoop echt dat hij het maakt bij Chelsea."

  Video player inladen ...

  "Michel Preud'homme zat nog in mij"

  "In het begin van het seizoen speelden we in een 3-4-3, met iemand voor mij. Dat systeem lag me iets minder en Helibelton Palacios was op dat moment beter bezig dan ik. Daarnaast zat Michel Preud'homme, onze coach van vorig seizoen, nog in mij. Ik deed bepaalde dingen anders dan Ivan Leko wilde. Nu heb ik iemand naast mij, Ruud Vormer, en loopt het beter. Het systeem waarin we nu spelen ligt ons als ploeg ook veel beter."

  Video player inladen ...

  "Hij leeft zich graag aanvallend uit"

  Marc Degryse toonde beelden uit de wedstrijd van zondag tussen Club Brugge en AA Gent, waarin Dion Cools offensief zijn steentje bijdroeg. Veel Brugse aanvallen verliepen over rechts, waar Cools postgevat had. "Die offensieve impuls is de grote sterkte van Dion", legt Degryse uit. "Hij leeft zich graag aanvallend uit."

  Video player inladen ...

  "Maleisië heeft me gecontacteerd voor nationale ploeg"

  De moeder van Cools is Maleisische. "De Maleisische voetbalbond heeft me al een paar keer gecontacteerd of ik ervoor opensta om voor Maleisië te spelen", zegt Cools. "Ik heb gezegd dat ik me concentreer op Club Brugge en de nationale beloften van België."

  Video player inladen ...

  Extra Time op VRT Nu

  U kunt de volledige uitzending van Extra Time ook bekijken op VRT Nu. Klik hier en u komt meteen op de uitzending van gisteren terecht.