• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  BC Oostende moet bouwen: "Spelers zijn weg, maar de spirit is gebleven"

  Zal BC Oostende dit seizoen evenveel te vieren hebben als voorheen?

  Voor het eerst in jaren is Oostende niet als favoriet aan de basketbalcompetitie begonnen. Oostende moet de tering naar de nering zetten, maar daar lijkt niemand echt om te malen. "Andere clubs met meer geld zijn nu favoriet, maar wij zullen er wel staan", zegt coach Gjergja.

  "We gaan voor een 7e titel op een rij", verkondigde voorzitter Johan Vande Lanotte voor de match tegen Leuven. Maar zo evident wordt dat niet. Oostende heeft heel wat sterkhouders moeten laten gaan en haalde in de plaats jonge vervangers.

  "De spelers zijn vertrokken, maar de spirit is gebleven", verwoordt Jean Salumu het. "We moeten opnieuw voor die titel gaan, want we zitten nu in die flow."

  "De ploeg moet wel nog veel verbeteren", zegt Vande Lanotte. "Het vergt tijd om die jonge spelers, die geen ervaring hebben met de competitie en het systeem, in te passen. Ik verwacht dat we pas vanaf januari op tempo zullen zijn."

  "We zullen dit jaar dus een minder dominant Oostende zien. Maar als we Fieler, Myers en Jekiri kunnen houden zullen we volgend seizoen een héél sterke ploeg hebben."

  De man die opnieuw mag bouwen met deze nieuwe blokken, is nog altijd coach Dario Gjergja. "Voor mij zijn dit de beste spelers ter wereld", zegt hij. "Het is ook voor mij een uitdaging om dit team te kneden. Andere clubs met een groter budget zijn favoriet, maar wij zullen er ook wel staan."

  VIDEO: De reportage uit Sportweekend over BC Oostende

  Video player inladen ...

  Vande Lanotte: "Flinke hap uit budget, maar we kunnen tegen stootje"

  BC Oostende heeft financieel en dus ook sportief een stapje achteruit moeten zetten, omdat hoofdsponsor Telenet is overgestapt naar de concurrentie uit Antwerpen. "Maar dat is niet zo erg", zegt Vande Lanotte. "We hebben gewoon ons budget wat moeten aanpassen."

  Oostende speelt voorlopig wel zonder sponsor op het goudgele shirt. "Maar ik ben niet ongerust, we hebben nog tijd om een nieuwe sponsor te vinden en er zit ook stilaan schot in de zaak."

  "Uiteraard is het verlies van Telenet een flinke hap uit ons budget, maar we zijn financieel gezond en kunnen wel tegen een stootje. We hebben ook geen dure spelers gehaald."

  Toch legt Vande Lanotte de vinger op een grotere zere wonde. "Het basketbal heeft publicitair een probleem en dat komt door de slechte competitieformule. We spelen 4 keer tegen elkaar in de reguliere competitie. Met wat geluk kom je elkaar zo 8 keer tegen op een seizoen. De spanning is hierdoor weg."

  "Ik hoor soms mensen die zeggen "We nemen geen seats meer, want we kunnen toch niet komen naar al die matchen." Terwijl er bij ons nog volk zit. We klagen het meeste over de formule, maar hebben er het minste last van. Maar de andere clubs willen die dubbele competitieronde."

  VIDEO: Interview met voorzitter Johan Vande Lanotte

  Video player inladen ...