• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Wil Vanderhaeghe stap terugzetten en inleveren om naar RSCA te gaan?"

  Wat is Peter Vandenbempt afgelopen weekend opgevallen?

  Peter Vandenbempt heeft in zijn wekelijkse analyse op de radio uiteraard veel aandacht voor de situatie bij Anderlecht en dan met name de nakende wissel van de wacht. Daarnaast komen ook AA Gent en RC Genk aan bod.

  De analyse van Peter Vandenbempt in een notendop

  • Vanhaezebrouck wil Vanderhaeghe en Belhocine erbij bij Anderlecht. 
  • Vanderhaeghe kan zich spiegelen aan Ariël Jacobs. Er zijn doorgroeimogelijkheden als assistent bij Anderlecht. 
  • Wie denkt dat Anderlecht met Vanhaezebrouck ineens zal draaien zoals het allerbeste Gent, die ontwaakt beter uit zijn droom.
  • Er was bij Gent niets dan lof voor interim-coach Balette, die in zijn communicatie ook veel slimmer was dan Frutos.
  • Stuivenberg heeft meer krediet dan een andere coach.

  Er moet eerst nog wat gerekend worden bij Anderlecht

  De aanstelling van Hein Vanhaezebrouck laat lang op zich wachten, maar daar zijn een paar redenen voor. Ten eerste omdat Anderlecht de voorbereiding op de match tegen Standard niet wou verstoren.

  Ten tweede omdat Anderlecht wacht tot het hele plaatje rond is. Hoewel er al een akkoord is met Vanhaezebrouck, wil die zelf ook nog een paar assistenten meenemen. Hij wil er graag Yves Vanderhaeghe en Karim Belhocine bijhalen.

  Er is ook het financiële aspect, want dit wordt intussen een dure operatie. Anderlecht heeft al een paar honderdduizenden euro's meegegeven aan Weiler en zijn twee assistenten moeten ook nog uitbetaald worden.

  Vanhaezebrouck zelf is naar Belgische normen ook nog een flinkbetaalde trainer. Er moet dus nog wat gerekend worden.

  Assistent bij Anderlecht is een job met doorgroeimogelijkheden

  De sleutel ligt uiteindelijk bij Yves Vanderhaeghe. Wil die na 3 succesvolle jaren als hoofdcoach een stap terugzetten? En wil hij inleveren, want het uitstekende contract dat hij bij Oostende van Coucke kreeg, zal hij bij Anderlecht als assistent niet krijgen.

  Vanhaezebrouck wil hem er absoluut bij, maar Vanderhaeghe zou ook nog 2 andere aanbiedingen hebben. Hij zal snel moeten beslissen, is mij verteld. Waarschijnlijk vandaag nog.

  Vanderhaeghe kan zich spiegelen aan Ariël Jacobs. Die was al vele jaren hoofdcoach in eerste klasse. Hij had met La Louvière zelfs de beker gewonnen.

  Maar Jacobs werd uiteindelijk toch assistent onder Frank Vercauteren bij Anderlecht. Ik herinner mij dat Vercauteren dat niet graag had, want hij zag Jacobs als een soort schoonmoeder.

  Later zou Jacobs nog 4 jaar hoofdcoach worden van Anderlecht, met onder meer 2 titels en een beker. Assistent bij Anderlecht is dus een job met doorgroeimogelijkheden. Tenzij je Nicolas Frutos heet.

  Kan Vanhaezebrouck bij Anderlecht iedereen meekrijgen in zijn verhaal?

  Er ligt de nieuwe coach van Anderlecht in ieder geval heel wat werk te wachten. Dat zagen we in de match tegen Standard. Dat was voor de rust een heel slechte match, met ideeëloos en krampachtig voetbal van beide teams.

  Na de rust was het beter, maar het blijft een raadsel hoe zoveel goeie spelers van Anderlecht zo zwak kunnen voetballen. Aan goeie wil lijkt het niet te ontbreken.

  Maar wie denkt dat Anderlecht met de komst van Vanhaezebrouck ineens zal draaien zoals het allerbeste Gent, die ontwaakt toch maar beter uit zijn droom.

  De trainer moet het elftal in eerste instantie weer leren voetballen. Het systeem erin slijpen, keuzes maken op het middenveld, dominant leren zijn, offensieve patronen erin slijpen,... Dat gaat niet van vandaag op morgen.

  De kwaliteit is er zeker wel. Er is meer kwaliteit bij Anderlecht dan bij Gent toen Vanhaezebrouck daar kampioen werd. Maar die spelers pikten het snel op en presteerden 2 jaar lang top.

  Daar ligt de uitdaging voor Vanhaezebrouck: iedereen meekrijgen in zijn verhaal in een andere omgeving, waar een andere mentaliteit heerst en waar naast echte vedetten ook veel pseudovedetten rondlopen.

  Moeizame zoektocht naar nieuwe coach bij AA Gent

  AA Gent, de ex-club van Vanhaezebrouck, heeft bij de leider in moeilijke omstandigheden weerbaarheid getoond. Bij momenten voetbalde het met vertrouwen en het kreeg ook enkele goeie kansen. Daar klampt een Buffalo zich aan vast in deze barre tijden.

  Er was ook niets dan lof van de spelers voor interim-coach Peter Balette, die de juiste woorden had gevonden om de spelers vertrouwen te geven.

  Balette was nadien ook zoveel slimmer dan Frutos in zijn communicatie over de toekomst. Want hij weet dat zijn bazen op dit moment een nieuwe coach zoeken.

  Al is dat schijnbaar een heel moeizame zoektocht. Er zouden nog geen namen zijn. De lat ligt natuurlijk hoog na Vanhaezebrouck.

  Het wordt al zeker niet Felice Mazzu. Ik heb met verbazing gekeken naar de manier waarop hierover in de Franstalige media een heel verhaal rond gecreëerd werd. Charleroi gaf zelfs een persconferentie om te zeggen dat hij niet naar Gent mag.

  Mazzu levert fantastisch werk bij Charleroi, maar wel met voetbal dat Gent en zijn fans niet willen zien in de Ghelamco Arena. Ze zijn bij Gent ook niet overtuigd dat Mazzu hetzelfde resultaat zal behalen als hij weggaat uit zijn natuurlijke biotoop.

  Onophoudelijke pieken en dalen bij Genk moeten stoppen

  Bijna was Genk-coach Albert Stuivenberg de volgende coach die mocht vertrekken. Ik denk toch dat hij heel dicht bij een ontslag gestaan moet hebben. Zeker als je als ambitieus Genk, dat nog maar 2 keer gewonnen heeft, na een collectieve wanprestatie 2-0 achterstaat bij Eupen, tot nu toe het kneusje. Wat moet je dan doen als bestuur?

  De 2e helft van Genk heeft veel goed gemaakt. Zo gaat het altijd bij hen. In elke match is er wel iets waaraan je je kunt vastklampen. Maar die onophoudelijke pieken en dalen moeten toch dringend stoppen.

  Het is heel goed dat technisch directeur De Condé en voorzitter Croonen nog uitdrukkelijk hun vertrouwen hebben uitgesproken. Ze doen dat omdat ze vinden dat ze een andere club dan de andere zijn. Ze zijn samen in een project gestapt en plooien niet bij de eerste crisis.

  Stuivenberg heeft dus meer krediet dan een andere coach en zeker meer dan Peter Maes vorig jaar. De achterstand op de top 6 - 5 punten - is ook zeker nog overbrugbaar. Maar na de onderbreking heeft Genk wel een zwaar programma, met eerst revelatie Moeskroen en daarna Anderlecht en Club Brugge.

  Peter Vandenbempt