• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: De slagbomen in Parijs-Roubaix en de boog van Yates: dit pakt de UCI aan

  De UCI voert strengere regels in.

  De UCI wil paal en perk stellen aan gevaarlijke situaties en heeft strengere regels aangekondigd. Van renners die gesloten slagbomen negeren tot opblaasbare bogen die instorten: wij bundelden een paar opvallende incidenten die verleden tijd zouden moeten zijn.

  Gesloten overweg negeren: 1 maand schorsing

  Iedereen herinnert zich ongetwijfeld de beelden van Parijs-Roubaix uit 2015. Net toen het peloton in aantocht was, begon de bel van een spoorwegovergang te rinkelen. Een aantal renners glipten tussen de slagbomen door, de rest van het pak werd opgehouden.

  Ook in 2006 eiste een gesloten overweg een hoofdrol in de Hel van het Noorden. Leif Hoste, Peter Van Petegem en Vladimir Goesev negeerden het rode licht in de jacht op Fabian Cancellara. Tom Boonen, Alessandro Ballan en Juan Antonio Flecha moesten wel stoppen.

  Begin deze maand werd Taylor Phinney nog uit de Ronde van Groot-Brittannië gezet omdat hij een sluitende slagboom negeerde. De Amerikaan bood nadien op Twitter zijn verontschuldigingen aan.

  2015: Renners negeren gesloten slagboom in Parijs-Roubaix

  2006: Hoste en Van Petegem stoppen niet voor overweg

  Aan de auto hangen: 1 maand schorsing

  Het meest flagrante voorbeeld van een renner die aan de volgauto hangt en daar voordeel uit haalt, is ongetwijfeld de stoot van Vincenzo Nibali in de Vuelta van 2015. De Italiaan maakte gebruik van de Astana-auto om een gat dicht te rijden en werd daarvoor uit de wedstrijd gezet.

  In de Vuelta van dit jaar stuurde AG2R Alexandre Geniez en Nico Denz naar huis nadat beelden waren opgedoken waarop te zien was hoe de 2 opzichtig aan de volgauto hingen.

  Op het WK in Bergen profiteerde Gianni Moscon handig van een Italiaanse auto om terug te keren na een valpartij. Hij werd geschrapt uit de uitslag.

  Nibali laat zich meevoeren door een Astana-volgauto

  Moscon gaat even aan de klink hangen tijdens het WK

  Strenge regels voor opblaasbare bogen: 2 generatoren

  Dat opblaasbare bogen vanaf volgend jaar moeten voorzien zijn van 2 generatoren en vanaf 2022 enkel nog gebruikt mogen worden aan de startlijn, zal Adam Yates ongetwijfeld toejuichen.

  De jonge Brit was in de Tour vorig jaar weggereden uit het peloton, maar net toen hij onder de boog van de laatste kilometer passeerde, zakte het gevaarte in elkaar. Iemand was met zijn riem blijven haken achter een kabel, waardoor de stekker uit de generator werd getrokken.

  Yates kreeg de boog op zijn hoofd en kwam zwaar ten val. Hij had hechtingen nodig aan zijn kin, maar kon de Tour wel uitrijden.

  Chaos in de Tour: Yates krijgt boog op zijn hoofd