• home
 • video
 • pas verschenen

  Sven Nys: "Van Aert zit niet goed in zijn vel"

  Video player inladen...
  0 / 0
  Sven Nys was als ploegleider van Telenet-Fidea de afgelopen weken in de Verenigde Staten voor de WB-manches in Iowa en Waterloo. Hij zag er een fenomeen en een wereldkampioen op zoek naar zichzelf. "Het is een gevecht met zichzelf", zegt Nys in De Afspraak.

  "Van Aert is op twee paarden aan het wedden"

  Mathieu van der Poel voerde zowel in Iowa als in Waterloo een onemanshow op. De Nederlander is een klasse apart in de cross. "Hij is de man die het seizoen zal bepalen", zegt Sven Nys.

  De Nederlander had een zorgeloze zomer en dat is er aan te zien. "Hij had al de techniek en de explosiviteit en daar zijn nu de kracht en de ervaring bijgekomen. Er gaan heel veel jongens op een muur botsen."

  Voor Wout van Aert loopt het niet op wieltjes. "Hij zit niet goed in zijn vel en presteert niet zoals we mogen verwachten. Normaal moet hij in de buurt komen van Van der Poel, maar hij is op twee paarden aan het wedden."

  "Hij heeft zich voorgenomen om komend voorjaar de klassiekers te rijden en dat is op het hoogste niveau heel moeilijk te combineren." Van Aert eindigde in Iowa als 14e, in Waterloo werd hij zevende.

  "Van Aert heeft een tussenoplossing gezocht maar botst op fenomeen"

  Sven Nys heeft in zijn carrière ook geprobeerd om naast het veldrijden een rol te spelen in onder meer Parijs-Roubaix. Hij is dus goed geplaatst om in te schatten hoe zwaar dat is voor Van Aert.

  "Klassieke renners nemen binnenkort een maand vakantie, laten hun lichaam helemaal tot rust komen en bouwen dan stelselmatig op om te pieken in april. Wout is in april begonnen aan zijn voorbereiding als veldrijder en moet dat nu een jaar rekken zonder grote rustperiodes."

  "Hij heeft een tussenoplossing gezocht door enkele veldritten te laten vallen. Maar je neemt het wel op tegen toppers op de weg en tegen een fenomeen in het veld. En Van der Poel kiest wel. Hij combineert met mountainbiken en dat is een beperkter programma."

  "Het is een mentale kwestie, een gevecht met zichzelf"

  "Bij Wout speelt nu wellicht in zijn hoofd dat hij moet rusten, want hij zal afgerekend worden in het voorjaar", denkt Nys. "Maar eigenlijk wil hij ook zijn regenboogtrui verzilveren in de cross." 

  ""Ik doe net niet genoeg en word hier nu ook afgerekend", denkt Wout. Zo is het eigenlijk een negatief verhaal. Maar als Wout zich specifiek op iets toelegt, dan is hij een hele sterke renner. Het is de combinatie die het heel moeilijk maakt. Het is een mentale kwestie, een gevecht met zichzelf."

  Nys denkt dat Van Aert te veel hooi op zijn vork neemt. "Maximaal 10 crossen rijden is misschien nog haalbaar om goed te zijn in het voorjaar, maar Van Aert heeft er 30 op zijn programma staan. Toch zal hij nog crossen winnen, zeker op zijn omlopen."

  Sven Nys in De Afspraak

  Video player inladen...