• home
 • video
 • pas verschenen

  De Kerpel: "Heb er een uit de ring moeten slaan met een stoel"

  Freddy De Kerpel tilt kersvers Europees kampioen Jean-Marc Renard op.

  Begin jaren 80 was oud-bokser Freddy De Kerpel coach van Jean-Marc Renard. In Belga Sport vertelt hij over de Europese titelkamp in Napels. Na de wedstrijd moest de voormalige bokskampioen zich snel uit de voeten maken met zijn poulain.

  In het nieuwe seizoen van Belga Sport kunt u sinds deze week naar de aflevering over Jean-Marc Renard kijken. In de jaren 80 was hij de beste bokser van Europa. Renard bracht het hele land op de been voor zijn titelkampen, die live werden uitgezonden.

  Freddy De Kerpel: "Renard was een raspaard"

  Freddy De Kerpel heeft nog maar net een punt achter zijn carrière gezet wanneer hij begin jaren 80 Jean-Marc Renard aan het werk ziet. Hij neemt de laatbloeier onder zijn vleugels.

  "Ik had iets gezien in hem dat weinig boksers hebben. Je kan dat vergelijken met iemand die paarden kweekt. Renard was een raspaard", vertelt De Kerpel in Belga Sport.

  "Hij at bij mij, hij sliep bij mij, ik was altijd met hem bezig. Er volgde meteen een reeks overwinningen tot aan het Europees kampioenschap."

  Video player inladen...

  "Moeten vechten voor ons leven in Napels"

  In 1984 mag Jean-Marc Renard om de Europese titel bij de superpluimgewichten boksen. Plaats van de afspraak is Napels, waar hij de Italiaan Alfredo Raininger uitdaagt.

  "Raininger was grote klasse, maar Renard was wereldklasse. Hij drukte hem plat. Een fantastische wedstrijd. Hij heeft hem totaal overklast. Dat was voor mij de beste Renard", vertelt De Kerpel.

  De Italianen waren diep ontgoocheld. "We moesten gaan lopen", herinnert De Kerpel zich. "Ik heb iemand uit de ring moeten slaan met een stoel. We hebben moeten vechten voor ons leven."

  Video player inladen...

  Net geen wereldkampioen

  De relatie met Freddy De Kerpel vertroebelt. "Hij was een kampioen, maar op een bepaald moment was het allemaal gedaan. Als ik zei: "Spring." Dan antwoordde hij: "Kus mijn kloten." Dan deed hij niets", legt De Kerpel uit.

  Renard herpakt zich onder de hoede van Jean Diadory. In 1989 gaat "de man met de glazen vuisten" voor het allerhoogste: de wereldtitel. Met zijn broze handen moet hij tegen titelverdediger Esparragoza uit Venezuela hopen op een snelle zege.

  Renard is er in de vierde ronde dicht bij, maar de Zuid-Amerikaan overleeft en maakt het af in de zesde ronde. Renard gaat uitgeput tegen het canvas en stopt prompt met boksen.

  Video player inladen...

  Overleden in 2008

  Jean-Marc Renard was moegestreden en trok zich terug in de anonimiteit van de Ardennen. In 2008 maakte hij een einde aan zijn leven. De bokskampioen werd 52.

  Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be.