• home
 • video
 • pas verschenen

  Gentse burgemeester over Hein: "Het was op, maar het is bijzonder spijtig"

  Het huwelijk tussen AA Gent en Hein Vanhaezebrouck is voorbij.

  AA Gent heeft vanmiddag met het vertrek van Hein Vanhaezebrouck een tijdperk afgesloten. Voor elke Buffalo-fan was dat nieuws wellicht even schrikken. Sporza sprak met burgemeester Daniel Termont en muzikant en zanger Frederik Sioen.

  Termont: "Een van de betere coaches in Europa"

  "Ik denk dat dit onvermijdelijk was", zegt de Gentse burgemeester Daniel Termont. "De mensen die zo van Hein en deze ploeg houden, zoals ikzelf, zullen beseft hebben dat er een einde aan de samenwerking moest komen."

  "We moeten eerlijk zijn: het was op. Hein heeft ons drie schitterende jaren gegeven, de beste in onze geschiedenis. Maar als je ziet hoe er nu gepresteerd wordt..."

  "We weten niet of dat de schuld van Hein is. Maar het is de kop van de trainer die moet rollen. Ik vind het bijzonder spijtig. Hij is niet alleen de beste trainer van het land, maar ook een van de betere coaches in Europa."

  "Anderlecht? Helemaal niet vervelend"

  "Ik ben ontzettend benieuwd wat het Gentse bestuur nu uit zijn mouw zal schudden en wie de nieuwe trainer wordt", gaat Termont verder.

  "Het wordt een huzarenstukje om Play-off I te halen en de nieuwe coach moet deze club, spelers en fans leren kennen. Ik hoop dat AA Gent onmiddellijk begint te winnen. We kunnen het ons niet veroorloven om onderaan te bengelen."

  Hoe gevoelig ligt een eventuele overgang van Hein Vanhaezebrouck naar Anderlecht? "Dat is helemaal niet vervelend. Hein is een vrij man. Ik wens hem een mooie carrière. Maar als hij hier komt spelen, dan hoop ik natuurlijk dat hij verliest."

  Sioen: "Hij had nog voldoende steun bij de fans"

  “Het is ongelofelijk jammer”, zucht Frederik Sioen, zanger en al 12 jaar abonnee bij AA Gent. “Ik denk dat Hein een heiligenstatus had verworven in Gent door zijn fantastische prestaties. Hein verdient een standbeeld. We zullen hem nog lang eren en met plezier aan zijn passage terugdenken.”

  “Maar het spel was inderdaad bedroevend. Er viel amper iets te beleven voor het doel van de tegenstander. Ik weet wat het is om in een team te werken. Soms is de wil er nog, maar is de magie weg. Dan kan je soms niet anders dan een stap terugzetten.”

  Had Vanhaezebrouck nog voldoende steun bij de Gentse supporters? “Absoluut. Dat is iets unieks in Gent. De supporters zijn nog maar de laatste week wat beginnen te morren, maar het grootste deel stond zeker nog achter Hein.”

  “Hij heeft iets opgebouwd en is ook meegegaan in het verhaal waarbij de club verbonden is met de stad en haar bewoners. Dat zal niet rap vergeten worden. Hij had veel krediet. Als je in het supportersvak begon te morren, dan wees iemand jou al snel terecht.”

  "Opvolger? Sowieso een vergiftigd geschenk"

  “Ik denk dat dit misschien wel bevrijdend kan werden. Wat mij een beetje verontrustte, is dat de spelers te veel bevestiging zochten tijdens de match", geeft Frederik Sioen nog mee.

  "Ze keken naar de bank. Doe ik het wel goed? Sta ik wel op mijn kruisje van het tactische plan? De spelers moeten ook hun buikgevoel kunnen volgen. Ik vond dat het evenwicht een beetje zoek was.”

  “Wie Hein moet opvolgen? Dat is sowieso een vergiftigd geschenk. Dit gaat duidelijk om een overgangsjaar, onze ambities moeten bijgesteld worden."

  "De nieuwe coach moet iemand zijn met ervaring, iemand die gewicht in de schaal kan leggen. Dit is niet iets om over te laten aan een jonge coach… Tenzij Bernd Thijs, iemand die het huis goed kent.”