• home
 • video
 • pas verschenen

  "Als ik Ajax was, dan zou ik toch ook eens aan Vanhaezebrouck denken"

  Waar staat Hein Vanhaezebrouck binnenkort weer op het trainingsveld?

  Filip Joos staat stil bij het vertrek van Hein Vanhaezebrouck bij AA Gent. "Een overgang naar Anderlecht? Is hij daar zelf wel 100 procent van overtuigd?"

  Het schrikbeeld van AA Gent

  Dit vertrek is geen grote verrassing na zijn persconferentie van vorige zondag. Ik geloof echt dat de verstomming bij Hein Vanhaezebrouck toen terecht was.

  Of hij zelf is opgestapt? Wat je hoort, is dat er bij de club toch verschillende strekkingen waren. Er was een deel dat dacht dat Hein het niet meer zou kunnen rechttrekken en een ander deel geloofde nog rotsvast in zijn coach.

  Wat beide kampen misschien wel verbond: als we Hein laten gaan, dan is hij misschien vroeg of laat een tegenstander van AA Gent in de competitie.

  Dat is een beetje een schrikbeeld voor bepaalde mensen van AA Gent. Hij is de man die Gent op de kaart heeft gezet. Om hem dan op bezoek in de Ghelamco Arena te zien, wie weet met fantastisch voetbal...

  "Kampioen in 2015: een onmogelijke opdracht"

  Hein Vanhaezebrouck werd met AA Gent in 2015 kampioen. Dat was eigenlijk een onmogelijke opdracht. Niemand had dat verwacht. Na die titel dacht ik: Hein, pak je biezen en vertrek. Mooier wordt het toch niet meer.

  Maar hij is er toch in geslaagd om dat mooier te maken met het hele mooie parcours in de Champions League. Hij is niet gewoon vertrokken en daar had ik wel bewondering voor.

  Nu is hij wel weg en zozeer verbaast me dat niet. Hij zegt ook waar het op staat en dat zet al eens kwaad bloed. Dat begrijp ik ook, als je dat niet kunt blussen met topresultaten.

  Je kunt spelers de mantel uitvegen. Vroeger deed hij dat ook en die jongens gingen toen beter spelen. Dan knuffelde hij hen weer op zijn manier. Maar de wiedergutmachung kwam er nu niet, want de resultaten bleven uit. Dan bots je op een muur.

  Sabbatjaar?

  Als ik terugdenk aan de periode van Hein Vanhaezebrouck bij AA Gent en eerder bij KV Kortrijk, dan denk ik aan de vele mooie matchen die hij de neutrale liefhebber geschonken heeft.

  Ik zou het ergens wel jammer vinden als hij voor een sabbatjaar kiest, want we kunnen in deze sport toch wat schoonheid gebruiken. Maar het was op bij AA Gent en de schoonheid was tanende.

  Na zijn passage bij Racing Genk nam hij ook een sabbatjaar. Dat heeft hem toen deugd gedaan. Ergens zal die gedachte dus ook spelen bij hem. Ik geloof hem als hij zegt dat hij nog niet weet wat hij zal doen.

  Anderlecht? Of Ajax?

  Mocht hij naar Anderlecht gaan, dan zal dat natuurlijk veel inkt doen vloeien. Maar als er iemand sterk genoeg is om dat te overleven, dan is hij het wel.

  De weg naar Anderlecht zal misschien wel bewandeld worden, maar ik weet niet of Hein Vanhaezebrouck daar zelf wel 100 procent van overtuigd is. Anderlecht wel: mochten ze kunnen, dan zouden ze het meteen doen.

  Rond Hein Vanhaezebrouck is het sowieso boeiend. Anders zorgt hij er zelf wel voor, maar altijd vertrekkende van het voetbal. Ook met fouten, want we moeten hem niet heiliger maken dan de paus.

  Maar als hij even uit beeld verdwijnt, dan zouden we hem missen. En als ik Ajax was en zie hoe moeilijk Keizer het heeft, dan zou ik toch ook eens aan Vanhaezebrouck denken. Misschien beseffen ze bij Anderlecht ook dat ze geen jaar moeten wachten.

  Filip Joos