• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Den Spiegel: "Trump onderschat belang van sport in Amerikaanse maatschappij"

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Het conflict tussen president Trump en Amerikaanse topsporters blijft escaleren. "Maar Trump is zijn doel voorbij aan het schieten", zegt ex-basketbalspeler Tomas Van Den Spiegel. "Als je de rolmodellen van kinderen aanvalt, win je er niks mee."

  Na de uithaal van Donald Trump naar NFL-spelers die knielen tijdens het Amerikaanse volkslied, is het protest de voorbije dagen nog toegenomen. "Het is nu ontploft, maar het is natuurlijk zo dat Amerikaanse sport al decennialang gedomineerd wordt door Afro-Amerikanen", verduidelijkt Tomas Van Den Spiegel in De Afspraak.

  "Denk maar aan Jesse Owens en Muhammad Ali, die ook politieke statements durfden maken, omdat ze zo'n belang hadden."

  "Dat is de laatste jaren sterk toegenomen. Onder Obama heeft men hoop gekregen dat er iets zou veranderen. Heel wat Afro-Amerikanen komen uit achtergronden die niet goed zijn. Ze hebben kansen gekregen door de sport. Sport is in de VS echt nog veel "bigger" dan wij dat kennen. Het is iets dat de samenleving bij elkaar houdt."

  "Vorig jaar was er al 1 American Football-speler, maar de laatste weken zijn er heel wat bijgekomen. Ze willen laten zien dat ze het niet eens zijn met alles waar hij voor staat. Vooral sinds Charlottesville, waar Trump de neonazi's nog "very fine people" noemde, is dat een beetje geëscaleerd."

  "Trump onderschat hoe belangrijk sport is in de Amerikaanse maatschappij"

  "Vorige week heeft hij dan ook de basketballers in de wiek geschoten. Elk jaar worden de kampioenenploegen uit alle sportcompetities geïnviteerd in het Witte Huis. Ik was in juni bij de NBA Finals en toen waren de sterspelers Kevin Durant en Stephen Curry al heel duidelijk: "Wij gaan niet naar het Witte Huis, hij staat niet waar wij voor staan.""

  "Dus vorige week dacht Trump, "ik ga het even omkeren en zeggen dat ze niet uitgenodigd zijn". Alleen was er dus helemaal niemand om uit te nodigen. Maar ik denk dat hij een beetje onderschat hoe belangrijk sport is in de Amerikaanse maatschappij en hoe die sporters zijn als rolmodellen voor Afro-Amerikanen."

  "Als je rolmodellen van kinderen aanvalt, win je er niks mee"

  "Deze sporters gaan dit blijven doen tot er iets gebeurt. Ze zijn sterk genoeg en hebben genoeg draagvlak. Ze gaan niet bij de pakken blijven zitten. Wat mij ook opvalt, is hoe waardig die sporters zich blijven gedragen. Dat ze niet meegaan in die scheldpartijen die hij probeert uit te lokken."

  "Als je dan ziet dat de eigenaar van de New England Patriots, een zware sponsor van Trump tijdens zijn campagne, hem ook afgevallen is en gezegd heeft dat hij ontgoocheld is, dan zie je dat hij zijn doel voorbij aan het schieten is."

  "Het stapelt zich allemaal op, maar het draagvlak van sporters blijft breed. Als de eigenaars, die vaak blank en Republikeins zijn, positie gaan innemen, dan zal hij het wel voelen. Ik denk dat hij wel beredeneerd genoeg is om te weten wanneer hij hiermee zal moeten stoppen en hen met rust moet laten."

  "Iets veranderen zal heel moeilijk zijn. Hier wint hij volgens mij zeer weinig mee. Dit zijn de rolmodellen van elk Amerikaans kind. Als je die gaat aanvallen, win je er niks mee."

  Staatssecretaris De Backer: "Bewuste strategie om American Dream te ondermijnen"

  Staatssecretaris van Privacy Philippe De Backer (Open Vld) was ook te gast in De Afspraak. Hij ziet een bewuste strategie in de uitspraken van Trump. "Hij is hiermee de American Dream van duizenden jongeren aan het ondermijnen, de droom dat alles mogelijk is als je hard werkt."

  "Ik denk dat hier een bewuste strategie wordt uitgevoerd. Om die verdeling in stand te houden, om ervoor te zorgen dat jongeren denken "het is niet voor mij". Dit is het targetten van iconen van jongeren om een bepaalde politiek in stand te houden."

  "Hij hoeft het niet te winnen in de feiten, hij hoeft gewoon de iconen te ondermijnen."