• home
 • video
 • pas verschenen

  Smets: "We gaan weer voor podium op Motorcross der Naties"

  Joel Smets is al 10 jaar bondscoach, telkens goed voor het podium.

  Video player inladen...
  0 / 0
  Zondag kent het motorcrossseizoen zijn apotheose in de Motorcross der Naties. Joël Smets zag 2 kleppers (Desalle en Lieber) uitvallen, maar hij blijft ambitieus. "Heel veel landen zijn jaloers op ons parcours de voorbije 10 jaar", zegt de bondscoach, die met Strijbos, Van Horebeek en Van doninck naar Matterley Basin in Groot-Brittannië trekt.

  "België en de Motorcross der Naties, dat is een succesverhaal. Sinds ik 10 jaar geleden bondscoach ben geworden, zijn we slechts 2 keer niet op het podium geëindigd en hebben we 1 keer gewonnen. Dat is een parcours waar veel landen jaloers op zijn", zegt Joël Smets.

  "De ambitie is om ook dit jaar weer het podium te halen. Dat is een realistische ambitie, ook al hebben 2 sterkhouders in laatste instantie afgehaakt met een blessure."

  "Zonder Desalle en Lieber hebben we misschien wat aan kwaliteit ingeboet, maar Strijbos en Van doninck zitten daar net achter. Desalle leek me mentaal en fysiek wat over zijn hoogtepunt te zijn, terwijl Strijbos na een mindere start nu naar zijn top toegroeit. Hetzelfde verhaal met Lieber en Van doninck."

  "In de Motorcross der Naties blijft het collectief belangrijk, ook al zitten de rijders alleen in de wedstrijd. Maar iedereen is gemotiveerd om onze status van podiumkandidaat in stand te houden. Je doet de rijders dus oneer aan door dit een B-team te noemen."

  "7 landen mogen ambitie hebben op het podium"

  De voorbije drie jaar was Frankrijk telkens de beste in de Motorcross der Naties. Die staan ook nu weer op het lijstje van Smets. "Maar er is niet echt een uitgesproken favoriet. Er zijn 7 landen die ambitie mogen hebben op het podium. Ik denk ook aan Nederland en Italië."

  Video player inladen...

  Van Horebeek: "We gingen eerst om te winnen, nu voor het podium"

  • Jeremy Van Horebeek: "Dit is een van de leukste wedstrijden van het seizoen. Ik heb hier al veel mooie momenten meegemaakt in het verleden. We gingen eerst naar Groot-Brittannië om te winnen, want we hadden een héél, héél sterke ploeg. Nu hebben we nog altijd een sterke ploeg, maar de winst is wellicht iets te hoog gegrepen. Al weet je het nooit."
  • Brent Van doninck: "Ik heb het vorig jaar al meegemaakt. Toen was ik niet zo op mijn gemak, omdat ik op een 450-motor was gezet en dat was ik niet gewoon. Nu mag ik op mijn eigen motor rijden. Als alles meezit, is het podium mogelijk."
  Video player inladen...
  Video player inladen...