• home
 • video
 • pas verschenen

  Real hapert: "Het is allemaal begonnen met de uitsluiting van Ronaldo in de Supercup"

  Real Madrid moet uit een ander vaatje tappen.

  In Spanje is de competitie nog maar 6 speeldagen ver en toch kan Real Madrid al aan een stevige achtervolging op Barcelona beginnen. In de Champions League opende de Koninklijke met een 3-0 tegen het bescheiden APOEL Nicosia, maar vanavond wacht de lakmoesproef in Dortmund. Wat is er aan de hand in Madrid? Stef Wijnants analyseert.

  De problemen van Real in een notendop:

  • Real bleef weer verstoken van een toptransfer.
  • Het tikkeltje geluk van vorig seizoen ontbreekt.
  • Het is begonnen met de uitsluiting van Ronaldo in de Supercup.
  • Zijn kompanen van de beruchte BBC-voorhoede geven niet thuis.
  • Het middenveld oogt doodvermoeid en de aanvallende backs zitten in een mindere periode.

  Meteen een kloof van 7 punten op Barcelona

  Met twee prijzen in de overvolle kast: zo begon de Koninklijke aan de Spaanse competitie. Niets liet vermoeden dat Real Madrid nog voor eind september een stevige kloof van 7 punten op Barcelona zou moeten dichten.

  Het begint eigenlijk met de uitsluiting van Cristiano Ronaldo in de Supercup. De duw aan de scheidsrechter leverde de Ballon D’Or-winnaar 5 competitiewedstrijden schorsing op. Zelfs Real-haters vonden het een zware straf.

  Zo kom je meteen bij probleem nummer 1 uit: wie dacht dat Real zonder Cristiano Ronaldo kan, wordt meteen de mond gesnoerd. Hoe goed of slecht CR7 ook speelt, hij vindt altijd de weg naar de goal. Zonder Ronaldo is Real geen doelpuntenfabriek meer.

  Zijn kompanen van de beruchte BBC-voorhoede geven niet thuis. Karim Benzema lag al snel in de lappenmand en Gareth Bale loopt ondanks zijn twee doelpunten (alweer) achter zijn beste vorm aan. Borja Mayoral, Marco Asensio en Lucas Vazquez heten nu de mannen die gescoord hebben.

  In de 3 thuismatchen in de competitie waarin Real slechts 2 punten haalde, scoorde het 3 keer. Wie de matchen volgde, weet dat het niet aan de kansen lag. Spaanse media berekenden dat Real maar liefst 57 (!) doelpogingen ondernam. Zelfs op één been zou Ronaldo er een paar hebben binnengeschoten.

  Het geluk van vorig seizoen ontbreekt

  Efficiëntie dus. Dat was vorig seizoen in de Primera Division het handelsmerk. Maar velen vergeten hoe Real kampioen geworden is. Opgejaagd door Barcelona mocht het nooit in de fout gaan. Dat deed het uiteindelijk niet, maar in heel wat matchen kwam het miraculeus weg.

  Real gaf in elke match de nodige kansen weg en werd op het juiste moment heel vaak gered door zijn topspitsen. Nu is er dus de keerzijde van de medaille: de tegenstand mist niet en de Real-spelers schieten vaak de ene huizenhoge kans na de andere de tribunes in. Het tikkeltje geluk van vorig seizoen ontbreekt.

  Eén schuldige aanwijzen is niet correct

  Maar de achterstand enkel aan pech koppelen is veel te kort door de bocht. Het middenveld oogt doodvermoeid. Toni Kroos en Luka Modric krijgen de motor niet aan de gang, Isco is onregelmatig en Casemiro neemt te veel hooi op zijn vork.

  "De beste backs van de wereld": zo kopten talrijke kranten vorig jaar, toen het ging over Carvajal en Marcelo (foto hieronder). Terecht, Real speelde met twee extra aanvallers. Maar nu raken de voorzetten van Carvajal niet tot het eindstation en Marcelo heeft er een domme schorsing opzitten en raakte ook al geblesseerd.

  Eigenlijk niet verwonderlijk dat deze aanvallende backs een mindere periode kennen. Wat ze vorig seizoen presteerden was uitzonderlijk. Ook Varane en Ramos verdedigden wel eens secuurder. Kortom, één schuldige aanwijzen zou niet correct zijn.

  "Real bleef alweer verstoken van een toptransfer"

  Maar er is meer. Terwijl de Europese concurrentie in de Champions League fors inkocht, bleef Real verstoken van een toptransfer. Alweer. Het verloor in het tussenseizoen James Rodriguez, Pepe en Morata, spelers die geen basisplaats meer hadden maar meer met hun klasse meer dan een back-up waren.

  Nu heten de invallers Mayoral, Llorente, Ceballos en Vallejo. Ongetwijfeld talentvol maar te weinig ervaring.

  De transferwoede waarin veel clubs betrokken zijn, gaat grotendeels aan Real voorbij. De laatste "grote" namen die aangekocht werden waren James Rodriguez en Toni Kroos.

  Die transfers dateren van meteen na het WK in 2014. Waarom Florentino Perez geen galactico meer koopt, is onduidelijk. Feit is dat Real al jaren uit dezelfde kern put en op Asensio na verfrissing mist.

  Met de in eigen land moordende concurrentie van Barcelona en Atletico en de van ongeduld trappelende nieuwe rijken PSG en Manchester City in de Champions League valt niet uit te sluiten dat Real niet alle belangrijke prijzen pakt.

  En voor Real geldt: een seizoen zonder trofee is een mislukt seizoen. Real wint dan ook best zijn volgende thuismatch of de witte zakdoekjes worden snel uit de zakken gehaald. In Madrid is geduld geen schone deugd.

  Stef Wijnants