• home
 • video
 • pas verschenen

  Hier is hij: Xavier Siméon, de eerste Belg in bijna 30 jaar die in de MotoGP "mag" rijden

  Xavier Siméon (midden) met zijn begeleiders.

  Video player inladen...
  0 / 0
  Xavier Siméon racet volgend jaar in de koninginnenklasse van de snelheidsmotoren. Onze 28-jarige landgenoot leerde de stiel op Italiaanse en Spaanse circuits en mag het in 2018 waarmaken op het allerhoogste niveau. "Het is uitzonderlijk dat een Belg dit kan realiseren."

  Xavier Siméon (28) in het kort:

  • geboren op 31 augustus 1989 in Etterbeek
  • pa Siméon heeft een motorzaak en racete zelf 
  • Xavier zit op zijn 4e al op een motor en pocketbike
  • debuteert in 2010 in de GP's toen de Moto2-klasse ingevoerd werd
  • eindpositie WK Moto2: 2010 30e, 2011 26e, 2012 21e, 2013 12e, 2014 14e, 2015 7e en 2016 17e
  • rijdt de volgende twee jaar voor het Reale Avintia Racing-team, op een Ducati 

  "Een groot moment"

  De MotoGP is een exclusieve club met 24 rijders, vooral uit Spanje, Italië en een aantal Engelstalige landen. Het is allesbehalve vanzelfsprekend dat een klein land als België, zonder Grote Prijs in deze sport, een deelnemer kan afvaardigen.

  "Het is inderdaad zeer uitzonderlijk. Toen ik vernam dat ik MotoGP mag rijden, heb ik in mijn arm moeten knijpen", zegt Xavier Siméon. "Dit is een groot moment. Ik pluk de vruchten van jarenlang hard labeur en de investeringen die mijn ouders en andere mensen gedaan hebben. De weg naar de MotoGP is niet gemakkelijk geweest, maar we worden wel beloond voor ons ploegwerk."

  "Ik stam uit een echte motorfamilie. Mijn vader heeft een mooi palmares en heeft me zijn passie doorgegeven.  Hij heeft ervoor gezorgd dat ik in de beste wedstrijden kon meerijden, in Italië en Spanje. Ik ben Europees kampioen geweest in de Superstock 600 en wereldkampioen in de Superstock 1000. In de Moto2 behaalde ik in 2013 mijn eerste podiumplaats. In 2015 won ik in Duitsland mijn eerste Grote Prijs."

  "Mijn ambitie? 4 rijders van de Moto2 promoveren naar de MotoGP. Ik wil vooral beste rookie worden, genieten, leren en mijn kans grijpen. Dat allemaal in samenwerking met mijn partners, want sponsors zijn zeer belangrijk."

  Video player inladen...

  "Deur voor MotoGP openen in het noorden"

  "Ik ken Xavier al van toen hij een kind was. Zijn hele familie heeft hiervoor gevochten, net als wij, zijn entourage. Dit is een emotioneel moment, voor hem, voor ons, de motorsport en voor het hele land", zegt Freddy Tacheny, CEO van Zelos. 

  "Ik heb Zelos 5 jaar geleden opgericht met één ambitie: onze Belgische sporters op het allerhoogste niveau brengen. De grote sponsors gaan in ons land naar het voetbal en wielrennen, maar de motorsport heeft er ook nodig. Dankzij de steun van verschillende partners uit het noorden en zuiden van het land is het gelukt. Het was moeilijk, maar moeilijk gaat ook."

  "We hadden enkele honderdduizenden euro's nodig om in dit MotoGP-team te geraken. Gelukkig gaat het niet over verschillende miljoenen zoals in de Formule 1 en dankzij goeie onderhandelingen ook niet over 1 miljoen euro zoals het team oorspronkelijk vroeg. Wij willen de MotoGP naar hier brengen. Nu is de sport zeer Italiaans en Spaans georiënteerd. Wij willen de deur openen richting België, Nederland en Frankrijk."

  "Maar met geld alleen kom je er niet. Andere landen hebben veel meer geld. Je moet dus talent hebben en dat heeft Xavier. Rond dat talent moet je een goed kader scheppen. Xavier heeft nu een contract voor twee jaar: eerst aanpassen en dan groeien. Zijn tweede jaar zal beter zijn, maar ik verwacht in zijn eerste ook al verrassingen."

  Video player inladen...

  Xavier Siméon reed 5 jaar geleden een rondje op Spa-Francorchamps:

  De kalender in de MotoGP van 2018 (onder voorbehoud):

  • 18 maart: GP van Qatar
  • 8 april: GP van Argentinië
  • 22 april: GP van de VS
  • 6 mei: GP van Spanje
  • 20 mei: GP van Frankrijk
  • 3 juni: GP van Italië
  • 17 juni: GP van Catalonië
  • 1 juli: GP van Nederland
  • 15 juli: GP van Duitsland
  • 5 augustus: GP van Tsjechië
  • 12 augustus: GP van Oostenrijk
  • 26 augustus: GP van Groot-Brittannië
  • 9 september: GP van San Marino
  • 23 september: GP van Aragon
  • 7 oktober: GP van Thailand
  • 21 oktober: GP van Japan
  • 28 oktober: GP van Australië
  • 4 november: GP van Maleisië
  • 18 november: GP van Valencia

  "Droom die uitkomt":