• home
 • video
 • pas verschenen

  Deschacht: "Overwinning tegen Celtic is mijn mooiste herinnering"

  Deschacht kan morgen zijn 99e Europese match voor Anderlecht spelen.

  14 jaar geleden won Anderlecht in de Champions League met 1-0 tegen Celtic. Olivier Deschacht was er toen ook al bij en hoopt morgen op een herhaling. "Het is van moeten, iedereen weet het."

  "We hebben heel veel te verliezen tegen Celtic"

  Olivier Deschacht kan morgen tegen Celtic zijn 99e Europese wedstrijd voor Anderlecht spelen. Maar daar is de ancien niet mee bezig. “Die cijfers zijn wel plezant, maar het belangrijkste is toch wel dat we morgen winnen. Ik weet ook niet of ik kan spelen morgen, ik hoop het wel. Records zijn leuk om later over te vertellen, maar nu ligt de focus op winnen.”

  Voor de ploeg is nog wat wennen aan de werkwijze van Frutos. "Nico werkt anders, het is weer focussen voor ons. We zijn nog niet op ons gemak, want het spel moet beter. De stress zal pas minder worden als we vlot beginnen te winnen en goed beginnen te spelen."

  "Nu is het 100 procent focus, ik heb nog niet veel gelachen de laatste weken. De resultaten zijn niet slecht, het is niet zo dat we elke week verliezen. We hebben gewonnen van Lokeren, Westerlo en Waasland-Beveren. Maar het is momenteel werken."

  Werken of niet, morgen tegen Celtic tellen enkel de drie punten. "We moeten ambitieus zijn, we moeten winnen morgen. Persoonlijk heb ik nog altijd die stress. De dag dat ik die stress niet meer voel, zal ik gestopt zijn met voetballen. Ik heb de stress nodig om optimaal te presteren."

  "Tegen Bayern waren we iets realistischer, dat is een ploeg die de ambitie heeft om de Champions League te winnen. We speelden iets vrijer, want we hadden we niks te verliezen. Maar tegen Celtic hebben we heel veel te verliezen. Het is van moeten, iedereen weet het.”

  "14 jaar geleden waren we iets sterker"

  Voor Deschacht roept de confrontatie met Celtic mooie herinneringen op. In 2003 versloeg hij met Anderlecht voor eigen volk de Schotten met 1-0. "Het was mijn eerste overwinning in de Champions League. We stonden al snel met z'n tienen na een vroege rode kaart voor Glen De Boeck. We zijn met drie achteraan gaan spelen en hebben heel veel risico’s genomen."

  "We hebben toen verdiend gewonnen van een heel goed Celtic. Het was het Celtic van hun grote dagen met Henrik Larsson, één van de beste spitsen in Europa geweest. Het was mijn mooiste overwinning en herinnering."

  Celtic mag dan nu iets minder sterk zijn, ook Anderlecht heeft volgens Deschacht aan kwaliteit ingeboet. "Ik denk dat we toen iets sterker stonden. We waren iets meer in vorm, nu is er meer onevenwicht met een paar spelers die uit vorm zijn."

  "Toen hadden we een fantastische ploeg met Jestrovic vooraan, Vanderhaeghe op het middenveld en de jonge Kompany achteraan. Nu zijn er meer twijfels met enkele blessures en spelers uit vorm. Maar het kan snel veranderen. Hopelijk kunnen we over 10 jaar terugblikken en zeggen dat deze ploeg toch sterker was."

  Deschacht blikt voor RSCA TV terug op de zege tegen Celtic in 2003: