• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische Ligapreses is sterke man achter nieuwe Volleybal Leagues Association

  Philippe Boone is ook voorzitter van de Belgische Volley Liga.

  De Italiaanse, Franse, Duitse en Belgische volleyballiga's hebben zich verenigd in de Volleybal Leagues Association (VLA) om de belangen van het clubvolleybal te verdedigen bij de Europese bond CEV en de wereldbond FIVB. Philippe Boone, voorzitter van de Belgische liga, stond aan de wieg van de drukkingsgroep en aanvaardde de voorzitterssjerp.

  "Er moet meer respect komen voor de clubs", klinkt luid en duidelijk de boodschap van Boone. "We willen ons verenigen en samen standpunten innemen."

  "Ons doel is niet om extra competities of bijkomende events te organiseren."

  "Zoveel mogelijk landen, beter kunnen lobbyen"

  Officieel is de Poolse liga nog geen lid, maar dat komt in de nabije toekomst nog. Ook andere volleyballiga's, niet noodzakelijk Europese, kunnen zich aansluiten.

  Boone: "In de VLA willen we zoveel mogelijk landen rond dezelfde, gemeenschappelijke doelen krijgen zodat we meer druk kunnen uitoefenen en beter kunnen lobbyen. Dat zullen we doen waar nodig. Bij de CEV en de FIVB, maar ook bij de Europese Gemeenschap. Zo merken we bijvoorbeeld dat heel wat Aziatische ploegen de Europese contractwetgeving niet respecteren."

  "Clubs betalen de spelers, niet de bond"

  Niet alleen de ontwikkeling van de liga's en clubs, de rechten en economische waarde van de clubs en competities, de spelerscontracten en transferregels staan hoog op de agenda. Maar ook de samenwerking met de nationale ploegen.

  "Uiteindelijk zijn het de clubs die de spelers betalen, niet de bond. De Red Dragons krijgen per dag dat ze bij de nationale ploeg zijn 25 euro per speler. Daar leef je niet van."

  "We zijn heel trots op de Red Dragons, dat nationale gevoel moeten we blijven aanwakkeren. Maar we mogen niet vergeten dat spelers bij de nationale ploeg blessurerisico's lopen. De gezondheid van onze spelers is een prioriteit."

  Zo komen Boone en de VLA uit bij een ander heikel thema: een kalender waarbij de speler fysiek niet te zwaar belast worden en de competities meer profijt halen. Vorige lente was er een conflict tussen de Belgische liga en bond omtrent de organisatie van de play-offfinale. De bond haalde het voor de rechtbank.

  "Alle nationale bonden zijn vooral bezig met de nationale ploeg, maar als de Red Dragons geen contracten hebben bij de clubs, hebben ze geen inkomsten meer en kan de nationale ploeg het schudden."