• home
 • video
 • pas verschenen

  "Lacrosse is de snelste sport op aarde"

  Video player inladen...
  0 / 0
  De snelste sport op twee voeten? Dat laten we in het midden. Wel zeker is dat de discipline er alles aan doet om olympisch te worden. "Maar dat kan even goed pas over 12 jaar zijn."

  Lacrosse wordt bij de mannen met 10 spelers per team gespeeld, bij de vrouwen zijn ze met 12. Elke speler heeft een stick (de crosse) met aan het uiteinde een netje. De bedoeling van het spel is om de bal met behulp van de stick in het doel van de tegenstander te schieten.

  "Er zit basketbal in, rugby, ijshockey en American Football. Lacrosse is daardoor toch iets heftiger dan voetbal. Het gaat er vaak hard aan toe."

  Getuige daarvan de stick die gebruikt wordt om de tegenstander te slaan. Als zijn er strikte regels.

  "Het is vooral bij de mannen een contactsport. Bescherming is dus wel noodzakelijk. Je komt al eens met een blauwe plek of zelfs een gebroken rib thuis."

  "Maar het blijft respectvol. Op het veld doe er je alles aan om te winnen, maar na de match ga je samen een pintje drinken."

  Scoren met 175 per uur

  In tegenstelling tot in de VS of Canada is Lacrosse nog niet echt groot in België. Bij ons bestaat het nog maar een dikke 10 jaar en telt het 600 leden.

  Volgens die leden is Lacrosse de snelste sport op twee voeten. Maar is dat ook zo?

  "Ja, echt wel. Je moet maar eens zien hoe snel we schakelen van het ene doel naar het andere. Op die manier kan er op 2 seconden een goal vallen."

  "Een schot kan met 175km per uur op doel gaan. Al moet je er wel hard voor trainen om die snelheden te halen."

  "Het is een vrij technische sport. We proberen altijd te passen naar het hoofd van onze teamgenoot. Zo kan die de bal makkelijk vangen. Een lange stok is meer voor de verdediging, een korte voor de aanval."

  Over 12 jaar olympisch?

  Op het jongste EK werden de Belgen 15e, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Er is dus nog veel werk aan de winkel. Maar er zijn vooruitzichten.

  "Er wordt op dit moment alles aan gedaan om van Lacrosse een olympische sport te maken. We hebben de noodzakelijke criteria al behaald. Nu is het zaak van de sport in het programma in te passen."

  Maar of dat voor meteen is?

  "Wie weet over 12 jaar? Ik weet dat het er zit aan te komen. De vraag is wanneer. Ik hoop in elk geval dat we op dat moment nog niet te oud zijn om het mee te kunnen maken."

  Bekijk de reportage uit Sportweekend:

  Video player inladen...