• home
 • video
 • pas verschenen

  50 jaar geleden won Eddy Merckx zijn 1e wereldtitel: "Fantastisch moment"

  Eddy Merckx blikt nog eens terug op zijn eerste wereldtitel.

  Vijftig jaar geleden won Eddy Merckx in Heerlen zijn eerste wereldtitel op de weg. "Ik was 22, op dat moment was dat de mooiste zege uit mijn carrière." Vandaag hoopt hij dat er opnieuw een landgenoot het WK kan winnen. "Bij de Belgen gok ik op Philippe Gilbert."

  Merckx over zijn eerste WK-zege: "Na 270 kilometer was ik moeilijk te kloppen"

  Vijftig jaar geleden won Eddy Merckx in Heerlen zijn eerste wereldtitel. "Ik had nooit verwacht dat ik die dag wereldkampioen zou worden, maar de Italiaan Gianni Motta reed als een duivel. Zo waren we plots voorop en ik voelde dat ik sterker werd naarmate de kilometers vorderden."

  "Jan Janssen was rap, maar ik had hem al eens geklopt in Gent-Wevelgem en dat gaf vertrouwen. Ik wist ook dat ik na 270 kilometer moeilijk te kloppen was in de sprint."

  "Er was uiteindelijk geen finishfoto nodig. Ik won met een half wiel voorsprong. Als je die foto bekijkt, dat was een fantastisch moment. Ik was 22 en mocht voor het eerst die regenboogtrui aantrekken. Op dat moment was dat de mooiste overwinning uit mijn loopbaan."

  "De Tour van 1969 blijft mijn allermooiste herinnering. De Tour staat qua aandacht en prestige nog een stapje hoger dan het WK, maar het WK is wel de mooiste eendagswedstrijd."

  Merckx over dit WK: "10 of 12 renners die kunnen winnen"

  Vijftig jaar later zit ook Eddy Merckx klaar om het WK in Bergen van start tot finish te volgen. "We hebben misschien wel de sterkste Belgische ploeg in jaren, maar de tegenstand is ook groot."

  "Kristoff en Boasson Hagen kunnen schitteren in eigen land, Sagan is waarschijnlijk weer topfavoriet. Dan heb je nog Kwiatkowski. Er zijn misschien 10 of 12 renners die kunnen winnen. Het is uitkijken naar de goeie ontsnapping. Dit parcours zal niet liegen. Het is niet makkelijk. Het zal zaak zijn om nog fris genoeg te zijn in de laatste ronde."

  Sagan kan voor een derde keer op rij wereldkampioen worden. “Ik ben fan van Sagan. Het is een renner die iets speciaals brengt, maar natuurlijk zie ik liever een Belg winnen. Ik denk dat bij de Belgen Philippe Gilbert de grootste kans maakt. Hij heeft dit jaar bewezen dat hij goed is in eendagswedstrijden, maar het is afwachten hoe zijn conditie is."

  Herbeleef het WK van 1967 in Heerlen

  Beluister de radioreportage met Eddy Merckx