• home
 • video
 • pas verschenen

  RETRO: 21-jarige Armstrong verbaast met eerste wereldtitel in Oslo

  Lance Armstrong vierde zijn eerste wereldtitel solo in Oslo.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Lance Armstrong vierde zijn eerste wereldtitel solo in Oslo.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Noorwegen is voor de tweede keer de gastheer voor het WK wielrennen. In 1993 werd er al eens op Noorse bodem gestreden voor de regenboogtrui, toen met aankomst in Oslo. De 21-jarige Lance Armstrong vloog naar de triomf bij de profs. Zijn latere grote rivaal, Jan Ullrich, eindigde op het hoogste schavotje bij de amateurs.

  Armstrong is op twee na jongste wereldkampioen ooit

  Lance Armstrong mocht als 20-jarige belofte zijn eerste stapjes zetten in het profpeloton. En met één seizoen ervaring in de benen liet de Texaan meteen van zich horen. In 1993 demonstreerde hij zijn aanvalslust in de Ronde van Frankrijk, wat hem in Verdun zijn eerste ritzege opleverde.

  De apotheose van zijn seizoen volgde op het WK in Oslo. De regen veranderde het parcours in een ijspiste, waardoor amper 66 van de 170 renners de streep haalden. Ook Armstrong smakte enkele keren tegen het asfalt, maar hij kon telkens weer aansluiten.

  Een selecte kopgroep met enkele ronkende namen als Bjarne Riis, Miguel Indurain en Andrej Tsjmil kleurde de finale. Maar Armstrong eiste de schijnwerpers op. Op de slotklim gebruikte hij de Noor Dag-Otto Lauritzen als springplank en met een gedurfde afdaling vloog hij naar de wereldtitel, de op twee na jongste wereldkampioen ooit. In 2013 gaf Armstrong toe dat hij toen al niet zuiver reed en het cortisoneproduct Synacthen gebruikte. 

  Video player inladen...

  19-jarige Ullrich wordt wereldkampioen bij de amateurs

  Ook Jan Ullrich begon in 1993 aan zijn verovering van de wielersport. De latere grote rivaal van Lance Armstrong pakte in Oslo de wereldtitel bij de amateurs. In de sprint rekende hij af met Kaspars Ozer en Lubor Tesar. Ullrich kroonde zich met zijn 19 jaar tot de op een na jongste wereldkampioen bij de amateurs sinds Eddy Merckx in 1964.

  Video player inladen...