• home
 • video
 • pas verschenen

  Videoref doet intrede in de koers: "Niet alle subjectiviteit zal verdwijnen"

  Vandegoor: "Deeltje subjectiviteit zal ook met videoref blijven."

  Na het voetbal is het nu de beurt aan het wielrennen om de videoscheidsrechter te introduceren. Die zal de hele wedstrijd in de regiewagen volgen en eventuele fouten signaleren aan de wedstrijdjury. "Maar er zal discussie blijven", voorspelt Sporza-wielerjournalist Christophe Vandegoor.

  Het systeem met de videoscheidsrechter zou volgend seizoen zijn intrede moeten doen in het peloton. "Nu zit een commissaris in de eerste auto vlak achter het peloton", legt Vandegoor uit. "Als er een kopgroep is dan probeert een ander jurylid zich ook daar achter te nestelen. Maar soms zijn er hiaten, raken ze ergens niet op tijd en zijn er daardoor dingen die ze niet zien."

  "Dat had je bijvoorbeeld in het voorjaar met renners die gebruikmaakten van het fietspad. Soms werd dat gezien en bestraft, maar soms niet. En dan zat het spel op de wagen."

  "Nu zal een videoref de hele koers volgen in de regiewagen van televisie. Hij kan zo dingen meteen signaleren aan de wedstrijdjury. Die kan zo beter en sneller bepaalde situaties beoordelen." De videoscheidsrechter zal zelf niets beslissen, maar wel fases doorgeven die de jury in de wagen niet kan zien."

  Zal dit een einde maken aan discussies bij valpartijen of tumultueuze sprints? "Het zal het deeltje subjectiviteit niet wegnemen. Denk maar aan het incident met Cavendish en Sagan in de Tour."

  "Iedereen heeft daar beelden van gezien en iedereen heeft er een mening over. Volgens de ene was dat een zware overtreding, volgens de andere niet. Discussies zullen er blijven, maar het is wel een stap in de goede richting."