• home
 • video
 • pas verschenen

  Veldrijden in Amerika? "Van de UCI krijg je niks, alleen rekeningen"

  Deze Amerikaan kan veldrijden wel smaken.

  Sinds enkele jaren trapt het veldritseizoen zich op gang aan de andere kant van de wereld. Sven Nys is een grote voorstander van crossen in de Verenigde Staten. Voor Christoph Roodhooft, de baas van Mathieu van der Poel en Sanne Cant, hoeft de oversteek niet.

  Nys: "Veldrijden niet klein houden"

  "Ik vind het fantastisch. We snijden hier een totaal nieuwe markt aan", vertelt Sven Nys (Telenet-Fidea) vanuit de Verenigde Staten. "Amerikaanse bedrijven krijgen meer interesse in onze sport en de media beginnen meer en meer wedstrijden uit te zenden, op tv of via livestream."

  "Tot eind december is er elke week wel ergens in Amerika een veldrit. Daar ben ik erg blij mee. We moeten veldrijden hier stap per stap groter proberen te maken. We mogen onze sport niet klein proberen te houden."

  "Ik ben echt pro Amerika. American football, ijshockey en basketbal steken er hier bovenuit, maar de laatste 10 jaar maakt veldrijden progressie. Ze missen nog één ding: een lokale held. Een renner die meedraait in de top 10. Dat motiveert jongeren om te crossen en dan ben je echt vertrokken."

  "Materiaal van Trek"

  De oversteek naar de Verenigde Staten is een hele operatie. "We zijn hier met 9 renners", legt Sven Nys uit. "Elke renner heeft twee fietsen bij en vier of vijf sets wielen. Ook kledij, dorstlessers en bidons zijn naar hier verscheept."

  "Voor materiaal als fietspompen, massagetafels en vrachtwagens kunnen we hier bij Trek (een Amerikaans fietsmerk, red) aankloppen. Dat maakt het makkelijker, maar ook voor ons blijft dit een hap uit ons budget. We zijn hier met de grootste ploeg."

  Video player inladen...

  Roodhooft: "Zie geen progressie"

  "We komen hier nu voor het vierde jaar koersen, maar verandert er hier wel iets", vraagt Christoph Roodhooft van het Beobank-Corendon-team zich af.

  "Ze hebben altijd de mond vol over internationalisering. Wie houdt zich daar mee bezig? Dat wil ik graag weten."

  "Twee uren komen crossen hier zal het verschil niet maken. Hier zijn nog altijd evenveel veldrijders als 4 jaar geleden. Ik zie geen progressie."

  Video player inladen...

  "Voor ons is Amerika een min"

  "Als ploeg verdienen we hier niets", gaat Christoph Roodhooft voort. "De renners kunnen nog prijzengeld verdienen en punten pakken. Zij kunnen er een nuloperatie van maken. De ploegen niet. Voor ons is Amerika een min."

  "We vragen de renners om mee te delen in de kosten. Zo blijft het een haalbare kaart, want voor 5 renners hebben we 14 dozen extra bagage overgevlogen. Dat kost ons 5.000 euro."

  "Van de UCI krijg je niks, alleen rekeningen. Dat zal niet veranderen, maar kritiek geven is uit den boze. Anders krijg ik dat achteraf weer op mijn bord."