• home
 • video
 • pas verschenen

  Kristoff en Boasson Hagen in koor: "Alles is uitgepraat, we hebben een plan"

  Boasson Hagen en Kristoff kunnen weer door dezelfde deur.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Boasson Hagen en Kristoff kunnen weer door dezelfde deur.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Na het WK in Doha zat het er bovenarms op tussen Alexander Kristoff en Boasson Hagen. Maar voor het WK in eigen land hebben de Noren de strijdbijl weer begraven.

  "Sinds de klassiekers is alles weer in orde tussen ons"

  Even terugspoelen naar het WK wielrennen van vorig jaar in Doha. Kristoff en Boasson Hagen weigerden de sprint voor elkaar aan te trekken en eindigden zo troosteloos 6e en 7e. Het conflict tussen de twee escaleerde helemaal, maandenlang weigerden ze met elkaar te praten.

  Maar nu zouden de plooien dus glad gestreken zijn. "Vorig jaar liep het helemaal fout. We hebben erover gesproken hoe we het nu beter kunnen aanpakken. Sinds de klassiekers is alles weer in orde, voor ons is alles voorbij, hopelijk nu ook voor de media", zegt Kristoff.

  Boasson Hagen ging helemaal mee in die communicatie. "We hebben vorig jaar achter ons gelaten, de focus ligt nu op zondag. We hebben twee sterke pionnen en een heel goed plan. Na de wedstrijd zal wel duidelijk zijn hoe ons plan eruit zag. We zijn er allemaal blij mee en ik kijk uit naar zondag."

  Op het EK wielrennen in het Deense Herning werkte de Noorse tactiek alvast wel (foto). "Op het EK hebben we ons plan al eens uitgeprobeerd en daar pakte het goed uit. Ik won en Edvald werd nog bijna tweede. Misschien is zondag een gelijkaardig scenario mogelijk", klinkt het bij Kristoff.

  "Het zal afhangen van de situatie, maar we zullen zeker agressief zijn in de finale. We willen de goede vlucht niet missen, dus we kunnen niet wachten op een sprint. We hebben twee troeven en je zal wel zien hoe we die gebruiken. Ik ga dat nu niet aan iedereen verklappen, maar het is een heel goed plan. Een groots plan voor een Noorse overwinning."

  "Noorse fans vanuit het hele land naar Bergen afgezakt"

  Op de steun van het fanatieke thuispubliek zullen Kristoff en Boasson Hagen alvast kunnen rekenen. "Tijdens de tijdrit was het echt fantastisch. Ik kijk echt uit naar zondag", zegt Boasson Hagen.

  Ook Kristoff is onder de indruk van de Noorse fans. "In de Tour waren ze ook massaal op post en nu in Noorwegen willen ze er een groot feest van maken. Ik ken heel veel mensen van over heel Noorwegen die alles hier ter plekken komen beleven. Ze komen echt vanuit het hele land naar Bergen afgezakt."

  "Ik heb nog niet echt het gevoel dat ik op een WK ben. We trainen op wegen waar we ook op rijden in kleine wedstrijden zoals Tour des Fjords. Het is anders dan ik gewend ben op een WK. Ik moet er nog even aan wennen dat het WK hier is. Maar zondag zal ik klaar zijn en er zoveel mogelijk van proberen te genieten."

  "België zal de wedstrijd hard proberen te maken"

  Aan vertrouwen geen gebrek bij de Noren, maar Kristoff is op zijn hoede voor de concurrentie. "Ik verwacht een agressieve manier van koersen. België heeft een sterk team. Ze hebben misschien niet de snelste finisher, maar ze hebben heel veel kaarten om uit te spelen. Zij zullen het hard willen maken, dus het wordt uitkijken voor hen. Ik denk dat de Belgen met een kleine groep naar de finish willen of met iemand alleen"

  "Teams zoals België en Spanje zullen de wedstrijd hard maken om de sprinters overboord te gooien. Wij zullen dus moeten anticiperen en proberen te volgen. Het Noorse team is ook goed, maar niet op het niveau van de Belgen."

  "Hopelijk zullen we toch een aantal pionnen hebben in de finale en dan heb je nog Edvald en mezelf. Wij zijn de twee leiders met verschillende kwaliteiten, dus we zullen het goed uitspelen. Hopelijk kan één van ons winnen."

  "Klim is lastig, maar moeilijk om grote kloof te slaan"

  Op 10 kilometer van het einde wacht de renners zondag de Salmon Hill. Kristoff verwacht er geen vuurwerk. "De beklimming is lastig genoeg om aan te vallen, maar het is moeilijk om echt een grote kloof te slaan."

  "Als je 10 seconden krijgt en je werkt goed samen, zal het wel moeilijk zijn om de kloof nog te dichten. Maar als ze naar beginnen te kijken… De kans zit er in dat we met een groep van 20 à 30 naar de finish gaan, maar evengoed met 5 à 10 renners."

  Boasson Hagen verwacht veeleer de laatste optie. "Ik verwacht een kleine groep die naar de finish gaat. De Belgen zullen erbij zijn, zij hebben een aantal sterke renners. We moeten Van Avermaet in de gaten houden en Sagan is ook weer erg sterk. Hopelijk ben ik zondag ook in topvorm, ik voel me sterk."

  Ook Kristoff gelooft in z'n kansen. "Dit parcours ligt veel renners. Sagan zal er weer bij zijn, bij de Belgen heb je Van Avermaet en Gilbert, er is Kwiatkowski en bij de Italianen is het opletten voor Colbrelli."