• home
 • video
 • pas verschenen

  Trainer: "Zondag verwacht ik Wout weer zoals in Eeklo"

  Marc Lamberts: "Wout van Aert zweet veel."

  Wout van Aert had vorig weekend een totale offday in de opener van de Wereldbeker veldrijden. "Een combinatie van enkele factoren", denkt zijn trainer Marc Lamberts. Volgend weekend verwacht hij beterschap in de tweede Wereldbekermanche.

  "Combinatie van factoren"

  Van een tweestrijd in Iowa (VS) was vorig weekend geen sprake. Wout van Aert kwam niet in de buurt van Mathieu van der Poel in de eerste Wereldbekermanche. De wereldkampioen bolde pas als 14e over de streep.

  "Maandag hebben we mekaar meteen gesproken", vertelt zijn trainer Marc Lamberts aan Sporza. "Het is moeilijk om een oorzaak te vinden, zeker van een afstand."

  "Net voor de start van het veldritseizoen heeft Van Aert nog een stevig trainingsblok afgewerkt, samen met een periode in een hoogtetent. Dat kan een oorzaak zijn van vermoeidheid, functional overreaching, maar het is moeilijk te verklaren dat hij na 2 weken rust slechter presteert dan na 1 week."

  "Volgens mij was het een combinatie van factoren. Wout had de jetlag niet goed verteerd, hij was niet 100 procent uitgerust en hij stond gedehydrateerd aan de start. Want Wout zweet veel."

  "Explosiviteit verzwakt op de weg"

  Wout van Aert is zich stilaan aan het omvormen tot wegrenner. Tijdens de zomer lag de focus op het BK tijdrijden en de BinckBank Tour. "Dat kan niet de hoofdreden zijn van zijn uitzonderlijk slechte dag", denkt Marc Lamberts.

  "Het wegwielrennen kan wel zijn explosiviteit verzwakt hebben. En dat is net belangrijk in het veldrijden. Trainingen voor een tijdrit staan bijvoorbeeld haaks op trainingen voor het veldritseizoen. Door wat explosieve prikkels in te lassen zou dat week na week moeten verbeteren."

  Zondag staat in Waterloo (VS) al de tweede Wereldbekermanche veldrijden op het menu. "Ik verwacht hem minstens op het niveau van Eeklo (waar Van Aert zich naar een tweede plaats sleepte, red). Als dat niet zo is, moeten we testen doen. Zowel fysiek als medisch", vertelt Lamberts.

  "Hij zal moeten kiezen"

  Wout van Aert is aan een stevige uitdaging begonnen. Na het veldritseizoen staat hij aan de start van de voorjaarskoersen. "Het niveau op de weg en in de cross ligt zo hoog dat je volgens mij moet kiezen", vindt Marc Lamberts.

  "Elke discipline heeft zijn specifieke voorbereiding nodig. En mentaal is dit geen jaren vol te houden."

  Dat Van Aert op de weg kan oogsten, heeft hij al bewezen. Lukt dat in de toekomst ook in klassiekers? "Wout trapt de vermogens die je nodig hebt om een rol van betekenis te kunnen spelen op het hoogste niveau", antwoordt Lamberts. "Of hij die vermogens verschillende keren na elkaar haalt en ook nog na 260 km zal de toekomst moeten uitwijzen."