• home
 • video
 • pas verschenen

  Naesen ontvouwt Belgisch strijdplan: "We moeten chaos creëren"

  Oliver Naesen heeft zin om er zondag in te vliegen.

  Oliver Naesen en Jasper Stuyven zijn zondag de schaduwkopmannen bij de Belgen. "Ik zou met geen andere ploeg aan de start willen staan", zegt Naesen. "We moeten oorlog maken, maar ook niet blind aanvallen", vindt Stuyven.

  De Belgische mannen maalden woensdag hun laatste lange training af vóór het WK, 158 kilometer langs de Noorse fjorden. Jasper Stuyven en Oliver Naesen voelden in de benen wat ze eigenlijk al wisten: de vorm is er.

  "Het is heel leuk dat ik hier als schaduwkopman sta", zegt Naesen. "Dat bewijst dat de curve van mijn carrière blijft stijgen."

  "Maar iedereen weet wel dat Greg (Van Avermaet) en Phil (Gilbert) de leiders zijn. Zij moeten zo fris mogelijk de finale ingaan in de buurt van de favorieten. Wij moeten hen door die eerste uren leiden."

  Maar hoe geraken ze van Sagan en Matthews af? "Daar zijn die andere 7 Belgen voor. We hebben genoeg renners die die andere landen vrezen. We moeten veel verschillende scheve situaties creëren die zij moeten rechtzetten. We moeten chaos creëren."

  "Dan krijg je een situatie waarbij er nog 30 renners overblijven op 2 rondes van het einde. Alle kopmannen van de andere landen, behalve bij België. En dan kunnen er leuke dingen gebeuren."

  "Matthews is supersterk, maar zijn ploeg is heel wat minder. Er is geen andere ploeg waarmee ik hier liever aan de start zou staan. De renners van onze 2e lijn zouden bij bijna elk ander land de 1e lijn zijn."

  Video player inladen...

  Stuyven: "Andere landen onder druk zetten in finale met aanval"

  Jasper Stuyven kreeg in Qatar al een rol als schaduwkopman en ook in Bergen geeft bondscoach De Weert hem weer dat vertrouwen. "Dat is een appreciatie."

  "Het is mijn taak om in de finale mee te springen om zo de andere landen onder druk te zetten. Dat ze denken: "die Stuyven en Naesen, die zijn gevaarlijk". En dan worden ze nerveus of ze gaan te vroeg aan de bak. Dat is in het voordeel van Greg en Phil."

  "We moeten oorlog maken, maar mogen ook niet blind gaan aanvallen. Het zal ook wat van het weer afhangen. Zelfs een halfuur regen zou al veel doen. Maar de kilometers zullen sowieso voor een slijtageslag zorgen."

  De Belgische ploeg lijkt ook een échte ploeg. "Dat komt omdat we doorheen het jaar soms ook als ploeg in de wedstrijd rijden. Dan leer je elkaar nóg beter kennen. Daar komt dan ook de open communicatie van Kevin bij. Iedereen komt goed overeen in de ploeg."

  Video player inladen...