• home
 • video
 • pas verschenen

  Gezien in Belga Sport over WK '98? "Zat alleen in kleedkamer en voelde alleen schuld"

  Lorenzo Staelens, Gert Verheyen en Enzo Scifo speelden een hoofdrol in Frankrijk.

  Belga Sport is terug op Canvas. De documentairereeks over kantelmomenten in de Belgische sportgeschiedenis reconstrueerde dinsdag het veelbesproken parcours van de Rode Duivels op het WK 1998 in Frankrijk. Herbekijk drie opmerkelijke fragmenten uit "Verloren WK zonder nederlaag".

  "Sorry, meneer de verkrachter"

  Het WK in Frankrijk staat in de Belgische geschiedenisboeken als een WK waarop de Rode Duivels geen enkele keer verloren, maar toch niet verder raakten dan de groepsfase. Bovendien eiste in elke wedstrijd een andere speler een controversiële hoofdrol op. 

  In de eerste match tegen groepsfavoriet Nederland is die rol weggelegd voor Lorenzo Staelens. Een defensief België houdt stand tegen de Nederlandse aanvalsgolven en dat zorgt voor frustratie. De kiem voor het beruchte incident tussen Staelens en Patrick Kluivert.

  Video player inladen...

  "Het ergste dat ik ooit heb meegemaakt"

  In de tweede groepswedstrijd komt België 2-0 voor tegen Mexico. Alles lijkt onder controle tot invaller Gert Verheyen een penalty veroorzaakt en tot overmaat van ramp rood krijgt.  

  'Het ergste dat ik ooit heb meegemaakt", blikt een kwetsbare Verheyen terug in Belga Sport. "Ik zat alleen in de kleedkamer en daar heb ik de rest van de match gezien. Het enige dat je nog kan, is hopen dat het 2-1 blijft. Nadat het 2-2 geworden was, voel je alleen nog schuld."

  Video player inladen...

  "Scifo is niet de vrolijkste mens geweest op het WK"

  In de laatste wedstrijd tegen Zuid-Korea eist Enzo Scifo de hoofdrol op. Zijn vete met bondscoach Georges Leekens om zijn wissel is bekend. Maar ook na het WK gaat het stof niet liggen. Integendeel. De altijd kalme Franky Van der Elst haalt uit naar Scifo, die antwoordt in een biografie.

   

  Video player inladen...

  Bekijk de volledige aflevering van Belga Sport op VRT Nu.

  U kan de hele documentaire  "Verloren WK zonder nederlaag" bekijken via deze link.