• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Geef Sagan 65 procent kans op 3e wereldtitel"

  Video player inladen...
  0 / 0
  De spanning stijgt in de aanloop naar de WK-wegrit komende zondag. In De Afspraak blikte Michel Wuyts vooruit. "België heeft in de breedte de sterkste ploeg van de voorbije 10 jaar", zegt onze wielercommentator. "Maar we moeten niet in de waan leven dat we het alleen gaan doen."

  "De rest mag blij zijn dat Sagan een hoestje had dit weekend"

  Peter Sagan kan zondag voor een onwaarschijnlijke prestatie zorgen en voor de 3e keer op een rij wereldkampioen worden. "Wat hij doet, is zo vaak onwaarschijnlijk", steekt Michel Wuyts van wal. "Hij heeft de intelligentie, het corpus, het vermogen en hij heeft ook nog eens dat voordeel dat hij de laan is uitgestuurd in de Tour de France na een paar dagen. Daardoor is hij frisser dan de rest."

  "De rest mag al blij zijn dat hij een hoestje had dit weekend en dat ze daardoor op hoop leven. Hij is topfavoriet. Ik geef hem 60 à 65 procent kans. Dat is veel, maar ze moeten van hem af."

  De renners krijgen een parcours voorgeschoteld met 3 beklimmingen. Het lijkt dan ook onbegonnen werk om Sagan af te schudden. "Tenzij men hem isoleert. Dat is niet zo moeilijk, want hij heeft geen ploeg. Hij start met 5 ploegmaats en die zijn niet echt eminent te noemen. Maar je moet ervanaf."

  "Moeten in elke fase een kwade klant mee hebben"

  In het Belgische kamp zijn Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet de kopmannen. "Maar ik zou nog een paar anderen in stelling houden. Ik zou de laatste 4 ronden ingaan met nog 4 uit te spelen kandidaten en die zo lang mogelijk bij elkaar houden. Ik denk aan Naesen, maar dat zou ook Stuyven kunnen zijn."

  "Maar zeker, als het weer wat meevalt - dat wil zeggen als het verschrikkelijk hard regent -, Wellens. Dat is een regenman en hij heeft bewezen dat hij volop op dreef is. Hij heeft zijn focus volop op dat WK gelegd. Bergen is de natste stad van Europa. Nu geeft men wel 18 graden en lichtbewolkt. Maar ik heb de apps gevolgd en het verandert elke dag."

  "We moeten zorgen dat we in elke fase met een kwade klant, iemand die het kan afmaken, iemand die angst inboezemt, mee zijn in de vlucht. Daarvoor hebben we er 8 van de 9. Als Benoot meegaat, dan zal de rest even nadenken. Als Stuyven dat doet, zal dat voor verwarring zorgen. Ook Keukeleire kan dat doen, bijvoorbeeld."

  "Er is een band gesmeed waarin ik geloof"

  Hoe schat Wuyts de sterkte van de Belgische ploeg in? "Ik denk dat het in de breedte de sterkste is van de voorbije 10 jaar. Er zijn nog ploegen die in de breedte sterk zijn en die ook moeten maken dat ze weg zijn. We moeten de wedstrijd mee hard maken. We moeten dat zeker niet alleen doen, we moeten niet in de waan gaan leven dat we de koers helemaal gaan doen uit elkaar spatten en het ook nog eens gaan afmaken."

  Maar hoe zit het met de ploeggeest bij de Belgen? "Heel homogeen. Onder impuls van de nieuwe bondscoach is er een band gesmeed waarin ik geloof. Dat is mede te danken aan Keukeleire."

  "Die heeft namelijk, omdat zijn ploeg niet deelnam aan de Ronde van België, gevraagd: "Zouden we niet een keertje zoals vroeger met de nationale ploeg kunnen aantreden?". Dat is gebeurd en Keukeleire heeft die Ronde van België ook gewonnen."

  "Hij is nu ook een beetje het ankerpunt van de vriendschap in dat gezelschap rond Van Avermaet en Gilbert. Ik denk dat dat essentieel is, dat die mannen voor een ander wel wat willen doen en eigen kansen willen laten."

  "Je moet rekenen op zelfopoffering"

  "Het komt erop aan dat je je eigen ambities durft uit te schakelen en dat je heel snel voor jezelf uitmaakt dat je niet kunt winnen. En dat je dat ook prompt meedeelt en jezelf leegrijdt voor een ander. Het is een wedstrijd van 276 kilometer, dus moet er opgedeeld worden. Je moet rekenen op zelfopoffering."

  "Het enige probleem van bondscoach Kevin De Weert is dat hij met jongens moet werken voor wie hij geknecht heeft. Dan blijf je min of meer nederig tegenover hen. Maar hij is intelligent en is meteen gaan praten met Gilbert en Van Avermaet: hoe gaan we deze ploeg samenstellen?", aldus Michel Wuyts.

  De pronostiek van Michel Wuyts? "Ik zet Van Avermaet op 1"

  Michel Wuyts geeft Sagan dan wel veel kans op een nieuwe wereldtitel, maar in zijn pronostiek kiest hij toch voor een andere naam. "Ik ben chauvinist en zet Van Avermaet op 1. Dan mag Sagan vóór Trentin 2e worden", besluit onze wielercommentator.

  De vooruitblik van Michel Wuyts in De Afspraak:

  Video player inladen...

  Ook op VRT NU

  U kunt de volledige aflevering van De Afspraak van dinsdag 19 september ook bekijken op de website van VRT NU.