• home
 • video
 • pas verschenen

  Wellens: "Zullen alles doen om er een zware wedstrijd van te maken"

  Benoot: "Niet veel landen die kunnen wachten."

  België verschijnt zondag met een sterke ploeg aan de start van de wegrit. "We kunnen vaak mannen in de vuurlinies sturen en andere ploegen onder druk zetten", blikt Jens Keukeleire vooruit. "De 2 kopmannen zijn bekend, maar de rest is ook niet kansloos."

  Wellens: "Alleen met verre vlucht zou ik kunnen winnen"

  Bergen staat bekend als de natste stad van Europa. Wie regen zegt, zegt ook Tim Wellens. "Maar of ik nu op regen hoop of niet, dat zal weinig veranderen aan het weer", reageert hij. "Voor mij en de Belgische ploeg zou het wel goed zijn als het regent. Dat zou de koers extra zwaar maken."

  "Het is 276 kilometer. Op het vlakke is dat al moeilijk. Een heuvelachtig parcours maakt het extra moeilijk. Als het dan nog koud is en het regent, wordt het een heel zware wedstrijd. Als we met 100 renners naar de streep gaan, is dat geen goed scenario voor de Belgische ploeg. We zullen er alles aan doen om er een zware wedstrijd van te maken en hopelijk is er dan iemand die het kan afmaken."

  Hoe schat Wellens zijn eigen kansen in? "Dan moet alles meezitten. Maar als je niet deelneemt, kun je niet winnen. Ik sta aan de start, dus ik heb een kans om te winnen. In de eerste plaats ben ik hier voor de 2 kopmannen. Daarachter ligt de wedstrijd open. Er moet geanticipeerd worden en ik ben waarschijnlijk de man die dat zal doen."

  "Als ik wereldkampioen wil worden, zal dat wel alleen maar met een verre vlucht kunnen gebeuren. Ik ben niet genoeg puncher om het in de laatste 5 km af te maken."

  Keukeleire: "We kunnen andere ploegen onder druk zetten"

  Jens Keukeleire is er voor het 3e jaar op een rij bij. "Ik denk dat het de bedoeling was van de bondscoach om renners mee te nemen die de koers hard kunnen maken, maar die het ook kunnen afwerken als het nodig is. De 2 kopmannen zijn bekend, maar de anderen zijn ook niet kansloos. Dat is belangrijk."

  "We staan hier met een goede ploeg aan de start en zullen dat moeten uitspelen. We kunnen vaak mannen in de vuurlinies sturen en andere ploegen onder druk zetten."

  "Voor een BK ben ik heel blij als het regent, dan kun je sneller het verschil maken. Maar het niveau is hier zodanig hoog en het parcours is lastig, het zal zwaar genoeg zijn. Wij Belgen en hebben allemaal al vaak in de regen gereden."

  Teuns: "Pas na mijn zeges beseft dat ik aansluit bij de wereldtop"

  Dylan Teuns toonde zich deze zomer met een reeks knappe overwinningen en wordt daarvoor beloond met een WK-selectie. "Ik ben met de voetjes op de grond gebleven en moet realistisch zijn", zegt hij. "Ik heb pas na mijn zeges beseft dat ik aansluit bij de wereldtop."

  "Zo'n topvorm kun je geen heel seizoen aanhouden. Ik heb wat rust genomen en sta nu weer op een goed niveau.  Ik zal doen wat van mij gevraagd wordt. We zullen zien welke rol dat zal zijn. Dan kan ik nog zien hoever ik kom. De grootste kans om de andere topfavorieten te kloppen, is met Phil en Greg."

  Dan moeten de Belgen wel afrekenen met snelle mannen als Sagan, Matthews en Boasson Hagen. "Het zal niet gemakkelijk zijn, aangezien zij die hellingen ook kunnen overleven. Kevin (De Weert) zal met een duidelijk plan komen en dan zal het aan ons zijn om dat zo goed mogelijk uit te voeren."

  Benoot: "Veel landen die niet kunnen wachten"

  De Belgen willen de koers hard maken, maar zullen daarin wellicht niet alleen zijn. "Er zijn niet veel landen die kunnen wachten", beseft Tiesj Benoot. "Misschien gokt Australië op een massasprint, net als Sagan. Met de Belgen gaan we het proberen en ik denk dat we bondgenoten kunnen vinden."

  Opent dat mogelijkheden voor Benoot? "Misschien. Maar langs de andere kant gebeuren er niet veel verrassingen op het WK. Als blijkt dat er geen ploegmaats meer zijn na een zware wedstrijd, moeten de favorieten zelf komen. Ik heb het parcours zelf nog niet gezien, maar op basis van wat ik hoor, denk ik dat er een speciaal scenario kan geschreven worden."

  Benoot maakt een vergelijking met de Canadese koersen: "Als Van Avermaet en Sagan geïsoleerd raken, kan het dat een groepje dat vooruit is de winnaar levert."

  "Wereldkampioen word je niet toevallig. Ik voel me wel goed de laatste weken. Als ik goed ben, kan ik zondag de finale rijden. Ik ben hier niet om de finale te rijden, maar om de Belgen aan de overwinning te helpen. Ik zie het wel goed komen."

  Vermote: "Als je de koers in handen neemt, geeft dat vertrouwen aan kopmannen"

  Voor Julien Vermote is het zijn eerste WK bij de profs. "Het is altijd mooi als je deel mag uitmaken van de selectie van je land", zegt hij. "Het is niet evident om een selectie te maken, maar ik heb bewezen dat ik mijn plaats verdiend heb en dat wil ik ook zondag bewijzen."

  In de Tour leek Vermote onvermoeibaar. Op kop van het peloton maalde hij honderden kilometers af. Is dat ook zondag zijn rol? "Waarschijnlijk. We zijn er klaar voor en hebben een heel sterke ploeg. We moeten erin geloven. Als je de koers in handen neemt, geeft dat vertrouwen aan je kopmannen. We zijn er klaar voor."

  De grootste rivalen volgens de Belgen? Sagan, Trentin en Matthews

  Over de gevaarlijkste klanten bij de tegenstanders zijn de meningen verdeeld.

  • Tim Wellens: "Voor mij is Sagan de grootste concurrent, maar er zijn veel renners die kunnen winnen."
  • Jens Keukeleire: "Bling (Michael Matthews). Ik gun het hem ook wel. De ploeg is voor de eerste keer naar het WK gekomen met 1 kopman. De voorbije jaren was dat altijd samen met Gerrans. Alle neuzen gaan daar in dezelfde richting staan en dat is gevaarlijk."
  • Dylan Teuns: "Matteo Trentin. Hij is goed bergop, heeft een punch en is snel aan de streep. Hij is ook de man in supervorm. Op een week tijd is die vorm niet weg."
  • Tiesj Benoot: "Sagan natuurlijk. Verder heb ik Trentin zaterdag van dichtbij mogen bewonderen en dat was behoorlijk indrukwekkend. We zullen zondag zien. De Italianen hebben enkele kanshebbers: Ulissi en Colbrelli zijn ook snel. Maar ze moeten overeen komen. Dat is bij de Noren ook moeilijk."