• home
 • video
 • pas verschenen

  "Wie vrijaf kan nemen, doet dat beter vandaag voor de WK-tijdrit"

  Froome en Dumoulin zijn de topfavorieten.

  Vanmiddag worden in Bergen (Noorwegen) de laatste tijdritmedailles uitgereikt. José De Cauwer blikt vooruit. "De winnaar van deze tijdrit zal ons bijblijven", zegt onze analist.

  "Zoiets zie je zelden in een tijdrit"

  Sporza-cocommentator José De Cauwer liet het zondag al verstaan: "Wie een dag vrijaf kan nemen deze week, moet dat woensdag doen." Belooft de tijdrit bij de mannen echt zo'n spektakelstuk te worden?

  "Absoluut", zegt De Cauwer. "Zeker met die Mount Floyen. Je krijgt een tijdritparcours dat je op een WK nog nooit hebt gezien. In de Tour of in een andere koers zie je dat wel eens, maar niet op een WK."

  "Je krijgt die fietswissels en die beklimming, goed voor 3 kilometer aan een gemiddelde van 9 procent. Dat zie je zelden in een individuele tijdrit."

  "Renaat Schotte en ik hebben de Mount Floyen vorige week te voet verkend. Er zijn straks geen volgauto's. Dat kan ook niet, want je kunt de bocht niet met je auto ronden. Er zijn volgmotors, met fietsen daarop gemonteerd. Het wordt een hele bedoening."

  "Een winnaar voor de geschiedenisboeken"

  "Deze winnaar zal ons bijblijven", gaat José De Cauwer verder. "Ik bedoel maar: wie heeft de tijdrit in Richmond in 2015 gewonnen? Dat was Kirijenka, maar deze winnaar wordt er eentje voor de geschiedenisboeken."

  "We krijgen die fietswissels, waarbij voor sommige renners alles zal misgaan. Je krijgt bij de voet van de beklimming tussentijden en aan de finish zal het een ander beeld zijn. Het wordt een aparte dag."

  Wie zijn de favorieten?

  Het is tijd om namen op tafel te gooien. Wie zijn de favorieten volgens De Cauwer? "Ik denk aan Dumoulin, Froome, Roglic, Zakarin, Bodnar en Kelderman."

  "Dat zijn toch vooral ronderenners. Goeie tijdrijders zoals Martin, Dennis en Küng zullen in de laatste 3,5 kilometer tijd verliezen en zullen hun goeie quotering van bij het tussenpunt daar kwijtspelen."

  "Dumoulin had na de Giro nog één doel"

  "Of Dumoulin een streepje voor heeft? Ja, want na de Giro had hij dit jaar nog één doel: wereldkampioen tijdrijden worden. Na die ploegentijdrit heeft hij nog een boost gehad, al was dat misschien niet nodig. Deze tijdrit was het hoogste doel", haalt De Cauwer aan.

  Het grootste gevaar komt misschien wel uit Britse hoek: Chris Froome. "Met zijn ploeg is hij zondag tenondergegaan, maar hij kan dit individueel rechtzetten. Hij is niet naar hier gekomen voor een 5e of 6e plaats."

  "Qatar versus Bergen: zwart versus wit"

  Opvallend: het WK in Bergen is een schot in de roos. De Noren zijn uitstekende gastheren. "Het leeft hier echt onvoorstelbaar. Fantastisch", zegt José De Cauwer.

  "Ik word daags na het WK 68 jaar. Na al die jaren maakt mij dat nog altijd vrolijk. De beleving van de mensen hier is heel mooi. Als je dit vergelijkt met het WK van vorig jaar in Qatar, dan is het zwart versus wit."

  "Op alle WK's zijn de Vlamingen én de Noren overigens aanwezig. Ook al hebben de Noren niet zo'n wielercultuur, ze laten zich zien. Iedereen leeft hier mee."

  "Heel veel mensen werken mee aan dit WK en iedereen is positief. Het lijkt een beetje op de Olympische Spelen: daar zie je ook altijd de fierheid van een regio of een land. Dat is hier niet anders."

  Live op alle Sporza-kanalen

  Bij Sporza zit u op de eerste rij voor de WK-tijdrit. Om 13.05u gaat de eerste renner van start, Tony Martin sluit de rij om 17.03u.

  Op deze pagina volgen we de tijdrit van start tot finish. Renaat Schotte en José De Cauwer geven vanaf 15u commentaar op Eén en op onze livestream. Op Radio 1 zijn er flitsen te horen.