• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Holsbeeck: "Svilar heeft Weiler helemaal afgebroken"

  Svilar verkoos Benfica boven Waasland-Beveren.

  Herman Van Holsbeeck had het gisteren in Extra Time niet alleen over het vertrek van coach René Weiler. Ook het pijnlijke afscheid van doelman Mile Svilar passeerde nog eens de revue. "Ik heb hem gezegd: "Wie denk jij eigenlijk wel dat je bent?""

  Mile Svilar, de zoon van voormalig Antwerp-doelman Ratko Svilar, wilde dit seizoen graag eerste doelman worden bij Anderlecht, maar dat zag coach René Weiler nog niet zitten.

  Herman Van Holsbeeck rakelde de pijnlijke episode nog eens op in Extra Time. "Ik herinner mij een gesprek met Svilar waarin hij absoluut wou weten of hij nummer 1 werd. Ik heb toen Weiler erbij geroepen en Svilar vroeg aan Weiler: "Ben ik de nummer 1?""

  "En toen heeft Weiler gezegd: "Dit jaar ga je nog niet de nummer 1 zijn, maar ik ga je wel opstellen in de bekerwedstrijden. Maar men zoekt een keeper in Waasland-Beveren en we weten dat je daar elke match gaat kunnen spelen. Ik ben ervan overtuigd dat je volgend jaar de eerste doelman van Anderlecht kan zijn.""

  "En wat zegt die gast: “Ik? Naar Waasland-Beveren?" Dus Weiler vertrok toen en die jonge gast van 17 heeft Weiler dan afgebroken tot en met. Dan was het mijn taak om te zeggen: “Wie denk jij eigenlijk dat je bent? Ben jij al beter dan Courtois en Neuer?” En toen heeft hij gezegd dat hij niet meer zou komen."

  "De volgende dag heeft hij zijn kleren al meegenomen en hij is niet meer naar de training gekomen. Het is een geluk dat we hem dan nog voor 2,5 miljoen bij Benfica hebben kunnen stallen, want als hij echt de wet van 78 toepast, is het maar voor 500.000 euro." 

  Video player inladen...

  "Na een tijd veranderen niet alleen de kinderen, maar ook de ouders"

  Bij Anderlecht hebben ze in elk geval lessen getrokken uit de pijnlijke affaire. Want Svilar was niet het eerste jonge talent dat paars-wit kwijtspeelde.

  "Iemand als Musonda, één van de grootste talenten van het Belgische voetbal, werd toen hij 14 à 15 jaar was al gecontacteerd door buitenlandse clubs en we wouden die absoluut houden."

  "Toen hebben wij aan die ouders toch wel een serieuze som geld gegeven en wat zie je dan? Na een tijd veranderen niet alleen de kinderen, maar ook de ouders. We hebben dat nu ook meegemaakt met Svilar. Met hem zijn we vanaf zijn 12e bezig geweest."

  Bij de volgende grote jeugdtalenten wil paars-wit het dan ook anders aanpakken. "We gaan die een sportief plan voorleggen. Hoe beter je daarin wordt, hoe meer geld je krijgt. Maar we gaan niet meer enkele honderdduizenden euro’s geven aan ouders, die dan meteen een dikke auto kopen en die ook helemaal veranderen van mentaliteit."

  "Dendoncker mag zelf kiezen naar welke ploeg hij wil"

  Een jong talent dat Anderlecht wel nog kon vasthouden is Leander Dendoncker. Ook al drong die fel aan op een vertrek en speelde hij sinds de gemiste transfer ondermaats.

  "Leander was in het begin van dit seizoen absoluut niet de Leander van vorig seizoen. Er zijn een aantal redenen voor, maar dat is nu uitgepraat. We gaan in de komende weken en zeker in de Champions League weer de beste Dendoncker zien."

  "Wat wij proberen te doen, is met jonge spelers aan carrièreplanning doen. Wij hadden aan Leander voorgesteld om dit jaar nog te blijven en van bij het begin werken we samen om de best mogelijke transfer te maken op het einde van het seizoen. Omdat hij een jongen van de club is, mag hij zelf kiezen naar welke ploeg hij wil."

  Die methode paste Anderlecht ook toe bij Youri Tielemans. "Tielemans wou naar Monaco. Wij hadden andere aanbiedingen waar we meer geld konden krijgen. Maar Tielemans heeft heel zijn jeugd voor Anderlecht gespeeld en ongelofelijk veel gegeven aan de club. Dan laten we die jongen naar Monaco gaan. We willen hetzelfde doen voor Leander. Alleen wou hij direct vertrekken, maar dat is ondertussen helemaal uitgepraat."

  Video player inladen...

  "Gebrek aan emotionele intelligentie bij Frutos"

  Nu René Weiler weg is, ziet Nicolas Frutos zijn droom om Anderlecht-trainer te worden sneller dan verwacht vervuld, al is het dan tijdelijk. "We hebben duidelijke afspraken gemaakt: de twee assistenten van Weiler, Thomas Binggeli en David Sesa, blijven en Frutos mag de eindbeslissing nemen qua opstelling."

  De Argentijn heeft zijn ambities nooit onder stoelen of banken gestoken en dat werd niet door iedereen gesmaakt. Ook niet door manager Herman Van Holsbeeck.

  "Frutos is zó ambitieus. Ik heb hem gezegd dat zolang hij zulke verklaringen aflegt het een gebrek aan emotionele intelligentie is. Maar ik zie nu dat hij evolueert. Hij is een jonge kerel die ongelofelijk hard werkt en hij krijgt nu de kans."

  "We hebben 4 wedstrijden in 12 dagen. Die matchen moeten worden gespeeld, maar in afwachting weet Frutos dat het bestuur van Anderlecht een nieuwe trainer wil aanwerven."

  Video player inladen...