• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI gaat akkoord: 8 in plaats van 9 renners per ploeg

  Chris Froome moet het volgend jaar met een man minder doen in de Tour.

  De wielerteams zullen het volgend jaar met een pion minder moeten doen in de grote wielerrondes. Ze mogen niet meer met 9, maar met 8 renners starten. Dat heeft de Internationale Wielerunie (UCI) beslist.

  Van 9 naar 8 en van 8 naar 7

  De voornaamste koersorganisatoren bereikten vorig jaar al een akkoord om het peloton in te krimpen. De UCI heeft dat idee nu bekrachtigd.

  In de Tour, in de Giro en in de Vuelta mogen de wielerteams nog 8 in plaats van 9 renners opstellen. Dat betekent dat het peloton in de grote wielerrondes geen 198 meer, maar 176 renners telt.

  Ook in de kleinere rittenwedstrijden komen er voortaan minder renners aan de start. Per team worden het 7 in plaats van 8 renners.

  Veiliger en spannender

  Het verhogen van de veiligheid is een van de redenen om het aantal renners te verminderen. Een kleiner peloton zou makkelijker moeten kunnen manoeuvreren langs obstakels als rotondes en verkeersremmers.

  De nieuwe maatregel moet de koers ook spannender maken. Zo zouden topploegen als Team Sky een grote ronde minder snel kunnen domineren.