• home
 • video
 • pas verschenen

  Na een stukje smurfentaart: "STVV staat niet toevallig op de derde plaats"

  Jonas De Roeck maakt indruk bij STVV.

  Jonas De Roeck weet nu ook wat een Limburgse derby winnen inhoudt. De traditie schrijft voor dat de kleedkamer van STVV smurfentaart eet als de buur uit Genk verslagen wordt. Club en trainer genieten na, maar beseffen dat de hoogconjunctuur niet kan blijven duren. Alhoewel…

  STVV won zaterdag verdiend met 2-1 van Racing Genk en staat op de derde plaats in de JPL-stand te blinken. Het is eens wat anders dan elk jaar opnieuw tot het einde tegen de degradatie te moeten strijden.

  "Er is champagne gevloeid, maar met mate", zegt STVV's T1 Jonas De Roeck. De in Limburg bekende smurfentaart was alom aanwezig. De Roeck: "Lekker, ja, al had ik daar nog nooit van gehoord, laat staan van geproefd."

  "Ik heb genoten van de avond. Maar we moeten ook nuchter blijven en trachten te behouden wat we nu hebben. Je bent maar zo sterk als je laatste wedstrijd."

  STVV staat niet toevallig op plaats 3. De 16 punten werden niet per toeval behaald, zelfs al heetten de tegenstanders Gent, Standard, Anderlecht en Genk. Allevier gingen ze voor de bijl.

  Na het snelle ontslag van de Spaanse coach Marquez heeft Jonas De Roeck de ploeg een stabiel gelaat gegeven. STVV geeft niet veel weg en combineert direct en snel als het de bal verovert.

  De as van de ploeg staat als een huis. De spelersnamen staan wellicht niet in de internationale scoutingboekjes, maar Pirard in het doel, centrale verdedigers Kotysch en Texeira, middenvelders De Petter en De Sart en spits Boli maken van dit STVV een moeilijk te bespelen ploeg.

  "Perfect uitgevoerd"

  STVV heeft niet het combinerend vermogen van Racing Genk, maar het voetbal ziet er toch verzorgd en doordacht uit. "Als we de bal hebben, proberen we op een goede, leuke manier naar voren voetballen", zegt De Roeck.

  "We hebben bij balbezit heel consequent uitgevoerd wat we in gedachten hadden. Onze spitsen maakten ruimte voor elkaar en voor de middenvelders. Met veel druk naar voren. Perfect uitgevoerd. Dat maakt de coach heel gelukkig."

  "Ik help, maar het zijn de spelers die het verschil maken"

  De Roeck is nog maar enkele weken aan de slag in Sint-Truiden, maar drukte al verschillende keren zijn stempel op het resultaat door goede wissels door te voeren. Legear op Anderlecht, Vetokele tegen Waasland-Beveren, Bezus en Dussaut tegen Genk: het zijn voorbeelden van hoe een trainer door een wissel de match naar zijn hand zet.

  "Of ik het verschil gemaakt heb? Ik heb geholpen, maar het zijn de spelers die het verschil gemaakt hebben. We hebben bewezen dat we een sterke groep hebben, de jongens op de bank kunnen dat tikkeltje extra brengen."

  Roland Duchâtelet sprak voor het seizoen de ambitie uit dat STVV POI zou halen. Niet één waarnemer nam zijn woorden voor waarheid. Intussen telt STVV dus 16 punten, heeft het al veel topclubs gehad en zorgt de brede en verrassend goede kern voor concurrentie. Maar POI halen is nu nog niet de grootste bekommernis van De Roeck.

  "Ik vind het belangrijkste dat de punten die we verdiend hebben niet gestolen zijn. We hebben echt kwaliteiten en de spelers beseffen ook meer en meer: we staan daar niet toevallig."

  "We zijn stabiel en dat geeft vertrouwen. We proberen ons vel duur te verkopen. Hoe langer je op die positie staat, hoe moeilijker het wordt, want de tegenstand gaat onze sterke punten proberen te neutraliseren. We moeten geconcentreerd blijven, maar ik voel dat de spelers de drive hebben om constant hard te werken."

  "Bekermatch tegen OHL wordt geen makkie"

  Vanavond begint STVV aan zijn bekercampagne tegen OHL. Een zege tegen de ploeg uit 1B lijkt logisch, maar De Roeck waarschuwt voor het gevaar. "OHL heeft veel kwaliteiten en zou zeker hoger kunnen spelen. Hun ervaren trainer Dennis van Wijk weet raad als ze in een moeilijke situatie zitten. Het wordt geen makkie, maar ik ben overtuigd van onze eigen kwaliteiten."

  "We zullen extra moeten werken om de ruimte te zoeken. Ik ga zeker wat spelers laten rusten (onder meer de onvermoeibare Griek Kitsiou, red). Ik wil in elk geval niet spreken van een B-elftal. Wij hebben in de breedte voldoende kwaliteit." Rest er nog het dilemma: STVV in POI of de bekerfinale? De Roeck lacht: "De eerste ronde in de beker overleven en zaterdag op KV Mechelen een goede wedstrijd spelen."