• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Weiler heeft zelf aangegeven dat het niet meer ging"

  René Weiler licht zijn bazen in na de 2-2 in Kortrijk.

  Video player inladen...
  0 / 0
  Peter Vandenbempt legt uit hoe Anderlecht en coach René Weiler uit mekaar zijn gegaan. "Na de match in Kortrijk heeft hij laten weten dat hij zo niet meer wou werken", vertelt onze voetbalcommentator. "Hij vertrekt als een onbegrepen coach."

  Beschimpt en belaagd in Brussel

  Het is René Weiler zelf die na de gebeurtenissen in Kortrijk aangegeven heeft dat het voor hem niet meer ging op die manier.  Dat is wat hij verteld heeft tijdens het beruchte overleg met manager Herman Van Holsbeeck in de catacomben van KV Kortrijk (foto).

  Na een doelpunt van Anderlecht riepen supporters om zijn ontslag. Zo wou hij niet meer werken. Blijkbaar is Weiler ook in Brussel beschimpt en belaagd tijdens een wandeling met zijn vrouw.

  Voorzitter Roger Vanden Stock en manager Herman Van Holsbeeck hebben geprobeerd om hem nog te overhalen. Ze vroegen de coach er nog eens over na te denken. Ze wilden dat hij het nog enkele weken zou proberen. Misschien kwam het nog goed.

  Zondagavond zijn Herman Van Holsbeeck en René Weiler gaan eten, maar de coach had zijn besluit al genomen. Hij wilde er een einde aan maken.

  Onbegrepen coach

  René Weiler vertrekt als een onbegrepen coach. Het DNA van de club heeft hij zich nooit eigen gemaakt. Hij had niet door dat Anderlecht een traditie heeft en voor bepaalde waarden op het veld staat.

  Vorig seizoen heeft hij het zeker heel goed gedaan. Toen draaide het rond inzet, discipline en organisatie. Dat werd getolereerd, omdat de resultaten er waren.

  Hij toonde weinig begrip voor de kritiek die er was. De aankondiging dat het dit jaar beter zou zijn, heeft hij niet kunnen waarmaken.

  Hij heeft een paar rare ingrepen gedaan. Zijn communicatie was stroef. Hij gedroeg zich als een arrogante Zwitser die neerkeek op de mensen rond hem. Op lange of korte termijn was hij gedoemd om te mislukken als coach van Anderlecht.

  Ongelooflijk pak druk valt weg

  Off the record hadden de spelers veel klachten over René Weiler, maar op het terrein hebben ze hem nooit laten vallen. Dat hadden ze makkelijk kunnen doen de laatste weken.

  Ze zijn 200 procent blijven strijden. Dat was ook het argument van het bestuur om zijn vertrouwen te blijven uitspreken.

  Ik kan me wel voorstellen dat er bij heel wat spelers een zucht van opluchting is. Er gaat een ongelooflijk pak druk wegvallen bij Anderlecht. De situatie was niet meer houdbaar en niet meer werkbaar.

  Frutos is nog niet klaar

  Nicolas Frutos en de assistenten nemen tijdelijk de taken van René Weiler over. De Argentijn is ongelooflijk populair. Op dat vlak zal de rust weerkeren, maar ik acht hem nog niet klaar voor de job op lange termijn.

  De naam van beloftetrainer Emilio Ferrera is ook een keer gevallen, maar daar is geen sprake van. De zoektocht is dus open. Ik heb begrepen dat Herman Van Holsbeeck al 1.000 WhatsApp-berichten ontvangen heeft.

  Het zal moeilijk zijn. Dat was ook zo toen ze een opvolger zochten voor Besnik Hasi.

  Peter Vandenbempt