• home
 • video
 • pas verschenen

  Tv-zenders kunnen thuisvoordeel niet meer afsnoepen van amateurclubs

  300 lux lichtsterkte moet volstaan voor een tv-uitzending.

  De raad van bestuur van de Pro League heeft vandaag beslist dat de tv-zenders het thuisvoordeel van amateurclubs niet meer kunnen afpakken in de 1/16e en 1/8e finales van de Beker van België omdat de lichtsterkte niet voldoende is voor de tv-uitzending.

  Sinds dit seizoen kregen amateurclubs onder bepaalde voorwaarden automatisch het thuisvoordeel voor de Croky Cup als ze bij de beste 32 en 16 waren. Zo moest de minimale lichtsterkte van de lichtmasten 300 lux bedragen. Het stadion moest minstens 1.500 toeschouwers kunnen ontvangen met minstens 300 zitplaatsen.

  Toch moesten de amateurclubs Heist en La Louvière hun thuisvoordeel voor de 1/16e finales aan respectievelijk Standard en Charleroi afstaan. In het bondsreglement staat nu immers dat een veld voor rechtstreekse tv-uitzendingen minimaal 800 lux lichtsterkte moet hebben. Die vereiste wil de Pro League schrappen.

  "De rechtenhouders zullen zich tevreden moeten stellen met 300 lux of ze moeten een andere match uitzenden", stelde topman Pierre François. "Dit is nog maar eens een geste van de profs voor de amateurclubs."