• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro League vergadert apart over mercatothema: "Niet in 5 minuten afhaspelen"

  Johan Timmermans zat de vergadering van de Pro League voor.

  Video player inladen...
  0 / 0
  Vandaag had de Pro League zich moeten buigen over een beperking van de transferperiode en de wildgroei aan uitgeleende spelers. Maar de thema's die volop naar boven kwamen in de voorbije zomermercato vragen nog wat meer tijd. "We hebben beslist om nu nog niet te beslissen", gaf KV Mechelen-preses Johan Timmermans mee, die de vergadering voorzat. "Ik denk wel dat er een draagvlak is voor een inkorting."

  Tien dagen geleden raakte bekend dat er vandaag - naar het voorbeeld van Engeland, de UEFA en andere landen - op de Pro League over de beperking van de zomertransferperiode zou gepraat worden, net als over het inperken van het huursysteem en het oude idee van het aantreden van belofteploegen in 1B of 1 Amateur.

  Dat gebeurde ook. "Maar er komt een afzonderlijke vergadering in oktober of november. Met de leden van de raad van bestuur gaan we bekijken waar we naartoe willen gaan met die transferperiode", zegt Timmermans.

  "Ook de problematiek van de geleende spelers en dergelijke meer zal op die afzonderlijke vergadering aan bod komen. Nadien zullen de aanbevelingen naar de algemene vergadering van de Pro League gaan en die zal uiteindelijk beslissen."

  "Te belangrijk om op 5 à 10 minuten af te haspelen"

  "We willen voldoende aandacht aan deze thema's besteden. We hadden nu 11-12 punten op de agenda en het hoort niet dat zo'n belangrijk item - dat het Belgische voetbal in zijn geheel aanbelangt - op 5 of 10 minuten afgehaspeld wordt. Dus we gaan daar een volledige vergadering aan spenderen."

  "Niet in ons eigen vlees snijden"

  Wat was het algemene gevoel van de vergadering over de beperking van de mercato? "Ik denk dat er een draagvlak is om de transferperiode in te korten. We moeten alleen zien dat we dit doen in onderling overleg met UEFA en andere Europese clubs."

  "We moeten toch wel opletten dat we niet in ons eigen vlees snijden. Bijvoorbeeld dat er wel nog spelers zouden kunnen vertrekken naar andere landen, waarbij we zelf niet meer de mogelijkheid hebben om de clubs te versterken. België is te klein om dit alleen toe te passen."

  Ook over het aantreden van belofteploegen in 1B of 1 Amateur werd van gedachten gewisseld vandaag. "Maar er moet nog verder overleg komen tussen de amateurs en de profs. Daar is nog geen definitieve beslissing."