• home
 • video
 • pas verschenen

  Kroniek van een afscheid: Wel een ring, maar geen droomhuwelijk

  Weiler was 455 dagen trainer van Anderlecht.

  René Weiler is niet langer trainer van Anderlecht. Na 1 jaar, 2 maanden en 29 dagen worden de slechte resultaten de eigenzinnige Zwitser fataal. Maar Weiler had ook een probleem met het DNA van paars-wit.

  Zijn presentatie: "Ik hou van aanvallend voetbal"

  Midden juni 2016 duikt de naam van Weiler voor het eerst op in de Duitse en Belgische kranten als mogelijke opvolger van Besnik Hasi. Hasi moet plaats ruimen na een tweede plaats van Anderlecht, op ruime afstand van kampioen Club Brugge.

  De op dat moment totaal onbekende Weiler is dan nog coach van de Duitse tweedeklasser Nürnberg. Op 20 juni strijkt Weiler officieel neer op Neerpede. Hij charmeert met zijn kennis van het Frans en heeft een duidelijke boodschap voor de fans. 

  "Ik hou van aanvallend voetbal. Wie van voetbal houdt, wil graag een goal zien en niet eerst verdedigen. Maar we moeten ook punten winnen. In het algemeen hou ik van aanvallen. Champagnevoetbal? Dat is theorie. Ik zal proberen offensief te spelen en matchen te winnen."

  Video player inladen...

  Uitstekende resultaten in Europa en een titel

  Weiler begint met een verdiende 1-2-zege op het veld van Moeskroen en laat zich in de eerste weken meteen gelden in de kleedkamer. Hij kijkt niet naar namen, zorgt voor duidelijkheid en oogst lof door moeilijke karakters als Stefano Okaka en Sebastian De Maio zonder verpinken te laten vertrekken.

  Op de resultaten van Weiler in zijn eerste seizoen valt weinig aan te merken. Anderlecht wordt wel snel uitgeschakeld in de voorrondes van de Champions league door Rostov, maar in de Europa League bereikt Anderlecht na 20 jaar nog eens de kwartfinales. Daarin strandt het op een goal van een stunt tegen Manchester United.

  In de competitie eindigt Anderlecht de reguliere competitie en Play-off I als eerste. Het wint zes van de tien wedstrijden in PO I, de enige ploeg die de helft of meer van zijn Play-off-matchen wint. Anderlecht domineert ook de nevenklassementen: topschutter, assistkoning, beste defensie, beste aanval.

  Anderlecht verliest eervol bij Manchester United (verslag)

  Video player inladen...

  Kampioen Anderlecht beheerst bijna alle klassementen

  Video player inladen...

  Slecht voetbal, slechte relatie met pers en uiteindelijk met de fans

  De resultaten van René Weiler zijn een kant van de medaille, waarvan de andere kant vooral matig voetbal en een slechte relatie met de fans en de pers is.

  Al enkele maanden na zijn aanstelling worden vragen gesteld bij de tactische aanpak van de Zwitser. In november 2016 laat aanvoerder Hanni zich na verlies tegen Zulte Waregem ontvallen: "We kunnen niet scoren als we achteraan blijven staan.".

  Bij Weiler zelf groeit de ergernis over de Belgische media. Hij wordt ziek van lekken naar de pers en weigert al snel om nog naar persconferenties te komen, tenzij hij door regels van de UEFA wordt verplicht. Na de titel laat hij verstaan waarom. "De druk hoort bij Anderlecht, maar ik ben ook nog een jonge, onbekende trainer. Ik heb veel kritiek gekregen. Dat heb ik nooit goed begrepen."

  Het voetbal dat Weiler brengt is niet zo aanvallend als hij bij zijn aankomst beloofde. De fans vergeven de ploeg veel na twee seizoenen zonder titel. Het resultaat primeert vorig seizoen nog. Maar dit seizoen is de maat ook bij hen vol. "Wij willen voetbal zien", rolt van de tribunes. Na het gelijkspel tegen Kortrijk dit weekend is "Weiler buiten" te horen. De wegen van Weiler en Anderlecht zijn twee dagen later officieel gescheiden.

  Video player inladen...