• home
 • video
 • pas verschenen

  Jacobs: "Keuze voor nieuwe trainer moet meteen goed zijn bij Anderlecht"

  "Weiler hield vast aan zijn voetbalwaarheden."

  Anderlecht moet op zoek naar een nieuwe trainer na het afscheid van René Weiler. Ex-coach Ariël Jacobs was niet helemaal verrast door het nieuws. "Zelfs als hij het DNA van Anderlecht gerespecteerd had, de resultaten blijven het belangrijkst. En die waren er niet." Wie nu moet overnemen, weet Jacobs niet.

  "Brokken met supporters waren alleen nog te lijmen met resultaten"

  Ariël Jacobs was tussen 2007 en 2012 ook trainer van Anderlecht. Was hij verrast door het ontslag van René Weiler? "Ja en neen. Je weet dat je lot bij een club als Anderlecht bijna van week tot week afhankelijk is van resultaten. Dus vroeg of laat zat er wel zoiets aan te komen. Tenzij je als trainer garanties kan geven op resultaten, maar dat kan niemand."

  "Je voelde dat het moeilijk werd voor Weiler. Er kwam steeds meer druk, maar de resultaten bleven uit. Ook allerlei randverschijnselen zijn beginnen mee te spelen. Het fijne zullen we er nooit van weten, maar er waren ook problemen in de groep. Vorig jaar ook al trouwens."

  Ook de relatie met de supporters zat al een tijdje scheef. "Die brokken waren alleen nog te lijmen met resultaten, maar die kwamen er niet. Het was echt een sneeuwbaleffect. De situatie was moeilijk houdbaar, zelfs met de inspanningen van het bestuur om hem te houden."

  Heeft hij te weinig gebracht met deze kern? "Dat blijft een discussie. Ik denk dat er in België niet veel clubs zijn die op hoog niveau spelen. Hij heeft vastgehouden aan bepaalde van zijn voetbalwaarheden. Dat is niet altijd goed uitgedraaid dus dan weet je als trainer dat je op een dunne koord loopt."

  "Ik vind het raar dat er nu gezegd wordt dat hij niet paste bij het DNA van Anderlecht. Als je met een nieuwe trainer in zee gaat dan wordt er toch gesproken over het verleden van de club en wat er verwacht wordt van de trainer. Maar zelfs als hij het DNA van Anderlecht gerespecteerd had, de resultaten blijven het belangrijkst. En die waren er niet in het begin van dit seizoen."

  "Keuze voor de nieuwe trainer moet meteen juist zijn"

  Nu volgt de moeilijke zoektocht naar een opvolger. "Ik vraag me echt af hoe het komt dat die zoektocht naar een trainer zo moeilijk is voor Anderlecht. Er zijn toch heel veel trainers beschikbaar."

  "Eerst wordt er vaak binnen de eigen club gekeken. Ik denk niet dat Frutos zich er op dit moment al klaar voor voelt. Ooit wil hij wel trainer worden van Anderlecht, maar ik denk dat hij lucide genoeg is om in te zien dat dit niet het juiste moment is. Ook Emilio Ferrera is nog maar net nieuw bij de club en heeft een welomschreven taak."

  "Ik weet niet wat de financiële mogelijkheden van Anderlecht zijn en ik ken het juiste profiel niet waar ze naar op zoek zijn. Maar in de Belgische competitie staan ze toch al voor een inhaalrace dus hun keuze voor een nieuwe trainer moet er meteen op zijn."