• home
 • video
 • pas verschenen

  Gerlo: "Op papier is Frankrijk favoriet, maar België heeft een pak troeven"

  "Goffin kan altijd zijn 2 duels winnen en Darcis stijgt altijd boven zichzelf uit."

  België speelt eind november de finale van de Daviscup in Frankrijk. Tenniscommentator Dirk Gerlo blikt al even vooruit: "Het wordt een prachtige finale tussen 2 landen met een enorme Daviscuptraditie. En er zijn mogelijkheden voor de Belgen: Goffin kan tegen eender wie zijn twee matchen winnen en Darcis stijgt altijd boven zichzelf uit."

  België en Frankrijk hebben allebei voor het eerst deelgenomen aan de landencompetitie in 1904. Frankrijk is al 9 keer kampioen geweest. "Het verloor wel zijn laatste drie finales in eigen land. In 2014 was hun laatste nederlaag tegen het Zwitserland van Wawrinka en Federer. De laatste keer dat ze thuis wonnen was in 1991 in Lyon tegen de VS van Agassi met Forget en Leconte."

  "Parcours naar finale van België is indrukwekkender"

  Kijken we naar de parcoursen van de twee landen, dan is dat van België veel indrukwekkender, zegt Gerlo. "Frankrijk heeft tegen Japan, zonder Nishikori, gespeeld, tegen Groot-Brittannië, zonder Murray, en tegen Servië, zonder Djokovic. Ze hebben dus 3 keer geluk gehad."

  "België heeft 3 keer serieuze tegenstand gehad: in Duitsland met de beste Duitsers, tegen Italië ontbrak alleen Fognini, maar waren Lorenzi en Seppi erbij, en Australië was op zijn sterkst."

  "De Belgen zijn dus zeer verdiende finalisten, de Fransen hebben een beetje meeval gehad."

  "Op papier is Frankrijk favoriet, maar..."

  Gerlo belicht ook de kansen van de Belgen in Frankrijk. "Al is het nog veel te vroeg om daar iets over te zeggen, we kennen namelijk de speelstad en de ondergrond nog niet."

  "Op papier is Frankrijk favoriet. Ze staan met 7 spelers in de top 45. Wij hebben er 1 met Goffin. In de breedte is hun tennis veel sterker."

  "Ze hebben ook een dubbelduo: Mahut en Herbert zijn de nummer 5 en 8 van de wereld in het dubbel. Frankrijk heeft ook een enorme staf én de financiële middelen."

  "Als je op papier afgaat, denk je dat België weer geen kans heeft. Maar er is een maar. Zo hebben hun toppers (Tsonga, Monfils, Pouille of Gasquet) niet echt topresultaten neergezet dit seizoen."

  "De ouderen (Tsonga, Gasquet, Monfils) zijn heel regelmatig geblesseerd. Er zit geen regelmaat in hun prestaties."

  "Optimale wisselwerking tussen spelers en coach is troef voor België"

  "En ik lees ook in L'Equipe dat de sfeer in de groep zeker geen 100 procent is. Dat Yannick Noah (foto boven), die teruggehaald is als kapitein, niet meer die impact heeft op de groep. De relaties met de federatie zijn ook niet optimaal. Zo praat Pouille niet meer met de bondsvoorzitter."

  "Daartegenover staat België met een optimale band tussen spelers en coach. Johan Van Herck dwingt op zeer natuurlijke wijze echt respect af. De spelers luisteren naar hem, hij luistert naar zijn spelers. Die wisselwerking is veel beter dan in Frankrijk. Dat is een heel belangrijke troef in deze competitie."

  "In België is er met beperkte middelen een sfeer en omkadering gecreëerd waarin topprestaties mogelijk zijn."

  "Goffin kan altijd winnen en Darcis stijgt boven zichzelf uit"

  Gerlo ziet het zitten voor België in de finale: "Goffin kan tegen om het even wie zijn twee matchen winnen. En Steve Darcis stijgt altijd boven zichzelf uit. Hij maakte al 5 keer het beslissende punt. Dat is fenomenaal."

  "Ze hebben nu ook de ervaring die ze 2 jaar geleden in de finale tegen Groot-Brittannië niet hadden. Groot-Brittannië had bovendien Andy Murray, Frankrijk heeft geen lokale Andy Murray, absoluut niet. Dat is een troef."

  "Ze hebben nu de ervaring van de finale en van deze halve finale en ze slagen er elke keer weer in om de druk heel positief te gebruiken. Dat is ook een meerwaarde."

  Voor het dubbelspel viel Joris De Loore vlak voor Australië uit. "Maar het duo De Loore-Bemelmans zou er eind november weer kunnen staan. De Loore is vandaag geopereerd. Hij rekent op 6 à 7 weken om volledig gerevalideerd te zijn. Op 4 weken kun je je tennis dan terugvinden."

  "Vorig jaar tegen Brazilië klopten De Loore-Bemelmans Melo-Soares, die staan hoger op de wereldranglijst dan Mahut-Herbert. Tegen Duitsland wonnen ze tegen de twee Zverevs. Tegen Italië hebben ze heel nipt verloren in vijf sets. Er zijn dus mogelijkheden."