• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Coach over Van Acker: "Evi is soms iets te lief geweest"

  Evi Van Acker zette deze week een punt achter haar carrière.

  Evi Van Acker (31) kondigde deze week haar afscheid van de zeilsport aan. Hoe ziet coach Wil van Bladel de carrière van zijn poulain? "Evi was de beste zeilster in haar klasse. Maar ik heb ooit gezegd dat ze meer bitch moest zijn."

  "Keihard voor zichzelf, niet voor haar concurrenten"

  "Evi is in mijn ogen, en ik denk ook in die van haar concurrenten, de beste zeilster in haar klasse", vertelde Wil van Bladel, (ex-)coach van Evi Van Acker, deze week aan Sporza.

  "Ze is alleen geen wereldkampioene en geen olympisch kampioene geworden. Niet in Londen in 2012 en niet in Rio in 2016."

  "Dat laatste was te verklaren door ziekte. Maar enkele andere kampioenschappen die ze niet gewonnen heeft, hebben te maken met het gegeven dat ze keihard kan zijn voor zichzelf, maar niet voor haar concurrenten."

  "Evi was soms iets te lief. Ik heb ooit gezegd dat ze meer bitch moest zijn. Dan bedoelde ik: je moet hard zijn voor je concurrenten."

  "Plasschaert en Carlier kunnen finale klik maken"

  Hoe zit het met de opvolging? Kunnen Emma Plasschaert (23) en Maité Carlier (20) het gat opvullen? "In principe wel", zegt Wil van Bladel.

  "Ze kunnen op technisch vlak nog veel groeien. Waar het vooral om gaat: de focus op enkel die topsportcarrière. Daarin moeten ze nog stappen zetten."

  "Maar dat was voor Evi pas in 2009 het geval, toen ze 23 was. Ik denk dat Emma en Maité die stap nog zullen zetten."

  "Tot nu toe hadden ze een enorm obstakel: hoe zeil je voorbij Evi Van Acker? Nu Evi stopt, kunnen ze de finale klik maken."