• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Caudron: "Het is 5 voor 12 in de Belgische biljartwereld. Maar ik koester hoop"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Frédéric Caudron is recordhouder van het aantal Belgische biljarttitels, maar de volgende biljartgeneratie staat niet klaar. De toekomst lijkt in Azië te liggen. "We moeten dringend in gang schieten, anders is het gedaan met biljarten in België", laat Caudron optekenen.

  "De Koreanen komen steeds meer opzetten"

  Afgelopen weekend speelde hij nog de superprestige in Lommel, maar deze week vertoefde de 49-jarige Frédéric Caudron alweer in Zuid-Korea. Caudron staat al 3 decennia lang aan de top van het biljart en veroverde 2 wereldtitels, in 1999 en 2013.

  De laatste jaren krijgt hij steeds meer tegenstand uit Aziatische hoek. Een belangrijke kentering, volgens Caudron. "Niet zozeer de moyennes zijn de hoogte in geschoten, maar wel het aantal spelers dat een hoog moyenne kan spelen. Zeker de Koreanen komen steeds meer opzetten", weet Caudron.

  Die Koreaanse opmars is volgens Caudron geen toeval. "De Koreanen zijn steeds meer bezeten van het spelletje. Er wordt ook zeer gedisciplineerd gespeeld. De verliezer van een spel moet bijvoorbeeld voor de tafel betalen. Als je eens een slechte dag hebt kan je zo aardig wat geld kwijtspelen. Zo leren ze met druk omgaan."

  "Minder internationale toernooien"

  Het aantal Belgische biljarttitels dat Caudron op zijn naam schreef dikte de voorbije jaren alsmaar aan. "Ik zit rond de 90 nationale titels", weet Caudron. Met dat palmares doet hij beter dan biljartlegende Raymond Ceulemans. "Veel meer dan Belgische records kan je eigenlijk niet verbreken. Internationale toernooien worden steeds schaarser."

  "Om een voorbeeld te geven: Raymond Ceulemans is nog steeds regerend wereldkampioen vrij spel. Hetzelfde geldt voor mij in de discipline 47/2 - toch ook al ongeveer 15 jaar geleden. Op internationaal vlak is het nu veel moeilijker om titels te behalen omdat er gewoonweg veel minder toernooien plaatsvinden."

  "Het is 5 voor 12"

  Caudrons tijdperk is nog niet ten einde, maar hij vreest vooral voor de volgende generatie. "Ik voel een grote leegte aankomen. Nu zijn er veel sterke Belgische biljarters, denk maar aan Merckx, Leppens of Forthomme. Wij kunnen nog wel een tiental jaar mee. Maar voor onze opvolging ziet het er momenteel niet stralend uit", aldus Caudron.

  Volgend jaar komt de wereldbeker naar Blankenberge. Misschien een kans om de jeugd te engageren voor het biljart? "Een kans om het biljart weer op de kaart te zetten. Het is natuurlijk ook aan de nationale bond om voor de jeugd te zorgen. Als dat niet in gang schiet, is het gedaan met het biljarten in België."

  "Het is 5 voor 12 voor de Belgische biljartwereld", stelt Caudron duidelijk. "Korea haalt ons in qua aantal toernooien, prijzengeld en mediabelangstelling voor de sport. Wij moeten daarin meegaan."

  "Het is een vicieuze cirkel. Eerst moet je sponsors hebben. Die zorgen voor prijzengeld op toernooien, wat ook mediabelangstelling in de hand zal werken. Die 3 zaken zijn erg belangrijk. In Korea hebben ze dat al begrepen, nu hier in België nog. Ik blijf dromen van een volgende generatie."

  Eddy Merckx wint Superprestige driebanden

  Eddy Merckx heeft zaterdag in Lommel de Superprestige driebanden gewonnen. In de finale won de 48-jarige biljartspeler met 40-33 van Roland Forthomme. Merckx noteerde een gemiddelde van 2,105 caramboles per beurt. Forthomme kwam uit op 1,737.

  In zijn halve finale zette Merckx Peter Ceulemans met 40-29 opzij. Forthomme versloeg meervoudig kampioen Frédéric Caudron met 40-30.

  Video player inladen ...