• home
 • video
 • pas verschenen

  Casteels: "Wij zijn niet meer die brave Belgen die gewoon willen meespelen op het EK"

  Eddy Casteels wil zich strijdvaardig tonen op het EK.

  De Belgian Lions spelen vanmiddag hun eerste wedstrijd op het EK. Groot-Brittannië is de eerste klip die de Belgische basketbalmannen zullen moeten overwinnen. "Het zal niet makkelijk worden, maar we willen hier graag een rol van betekenis spelen", geeft bondscoach Eddy Casteels mee.

  Gisteren luidde in Turkije het startschot van het EK Basketbal. De Belgian Lions werkten een wisselvallige voorbereiding af, maar lijken nu toch klaar voor hun openingswedstrijd tegen Groot-Brittannië.

  Bondscoach Eddy Casteels gelooft in zijn groep. "Het ging met ups en downs de voorbije oefenwedstrijden", steekt hij van wal.

  "Winst tegen Italië en Spanje, dan weer minder tegen datzelfde Spanje en Tunesië... Hoe dan ook staan we te popelen van ongeduld om aan het toernooi te beginnen."

  "We zijn zonder druk naar Turkije gekomen"

  Zijn ambities steekt trainer Eddy Casteels niet onder stoelen of banken, maar tegelijkertijd behoudt hij zin voor realisme. "Op dit niveau "moet" er voor België in principe niets. We dromen van veel, maar zijn zonder druk naar Turkije afgezakt", geeft Casteels aan.

  "De wedstrijd tegen Groot-Brittannië zal al meteen lastig worden. Een sterke tegenstander die vol vertrouwen naar de wedstrijd toeleeft."

  Of België de zwakste schakel in de poule is, wil Casteels niet uitspreken. "Op een EK zijn er altijd verrassingen."

  "Sommige toppers vallen door de mand, terwijl kleinere basketballanden zich ontpoppen tot de revelatie van het toernooi. Dat is de openheid van het toernooi. Ik hoop natuurlijk dat België voor die verrassing zorgt."

  "We hebben een andere instelling dan vroeger"

  Maar wat is nu de doelstelling van Casteels en de Belgian Lions? "We willen sowieso beter doen dan de vorige campagne. De 2e ronde halen moet lukken. We komen niet alleen naar hier om een resultaat te halen, maar ook om verder te bouwen aan onze toekomst en nieuwe namen te introduceren in onze groep", gaat Casteels verder.

  Hoe dan ook zal België het niet onder de markt hebben tegen landen als Turkije, Servië en Letland. "Sommigen noemen het zelfs de groep des doods. We moeten 4e worden om de volgende ronde te halen, maar we willen er graag een on-Belgische attitude op nahouden. Waarom geen 2e of 3e plaats ambiëren?"

  Het is duidelijk: de Belgian Lions willen meer. "We hebben een andere instelling dan voorheen. We zijn niet langer de brave Belgen die hun plaats kennen en voor de verre ereplaatsen gaan. We gaan geen enkele confrontatie meer uit de weg", aldus een begeesterende Casteels.

  "Hervelle is speelklaar"

  Hans Vanwijn, Matt Lojeski en Retin Obasohan zijn er dit EK niet bij. Axel Hervelle lijkt wél net op tijd klaar voor de openingswedstrijd tegen Groot-Brittannië. "De laatste trainingen verliepen voorspoedig, dus Axel is klaar voor het EK", verzekert Casteels.

  "De afwezigheid van Lojeski, Vanwijn en Obasohan is wel een grote aderlating. Stuk voor stuk topspelers die hun meerwaarde kunnen bewijzen. Maar goed, we moeten er niet om blijven treuren. We treden nog steeds aan met een goede groep."