• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het Nederlandse voetbal wankelt als een stuurloos schip"

  Nederland moet drie keer winnen om WK-barragewedstrijden af te dwingen.

  Nederland werd gisteren van het kastje naar de muur gespeeld in Frankrijk en is heel ver weg van het WK. Een nieuwe wanprestatie die hard aankomt bij onze noorderburen. "Alles ademt wanhoop en mislukking", kopt het Algemeen Dagblad.

  AD: "Dit elftal heeft weinig op het WK te zoeken"

  Nederland is nog niet uitgeschakeld na de 3-2-overwinning van Bulgarije tegen Zweden, maar toch gelooft bijna niemand nog in het WK. "Hooguit mathematisch is er nog wat hoop", lezen we in het Algemeen Dagblad. "Voetballend is er goedbeschouwd geen vleugje perspectief meer over."

  "Dat Lemar, met een schitterende uithaal, het duel maar besliste in de 72e minuut mag een wonder heten. Alles bij Oranje ademt wanhoop en mislukking. In alle aspecten van het spel zelf, maar ook in de details. Het klasseverschil met Frankrijk was zo ongelooflijk groot, dat het lijkt alsof je naar een oefenpotje in de voorbereiding zat te kijken, met de amateurs in het oranje en de profs in het blauw."

  "Frankrijk was op elke positie beter, maar het pijnlijkst oogde het middenveld. Bij Wijnaldum en Strootman ging werkelijk alles mis en Sneijder hobbelde verre van fit hulpeloos rond alsof hij in slow motion speelde. Kanté gaf de indruk dat hij het wel in zijn eentje kon."

  "Dit elftal heeft weinig op het WK te zoeken", klinkt het samenvattend. "Winnen van de Bulgaren wordt zondag in de ArenA nog moeilijk genoeg, voor een elftal dat in alle opzichten wankelt op zijn benen."

  De Telegraaf: "Oranje moet vrezen voor de toekomst"

  Ook bij de collega's van De Telegraaf eenzelfde liedje. "Dit was een ontluisterende avond. We hebben werkelijk niets kunnen doen tegen de Fransen. Dit leek helemaal nergens op en we werden totaal overklast door Frankrijk", blikt Chef Voetbal Valentijn Driessen terug.

  "We konden geen enkele fatsoenlijke aanval opzetten en het doet vrezen voor de toekomst. We weten allemaal dat Sneijder, Robben en Van Persie aan hun laatste interlands bezig zijn, maar wat daarachter komt, kan de leegte niet opvullen. Ik ben bang dat het Nederlandse elftal op een niveau zal blijven acteren zoals vandaag."

  "De tactiek was verschrikkelijk defensief. Het was de bedoeling om vanuit een dichte en hechte organisatie naar voren te voetballen. Dicht en hecht was het niet en naar voren voetballen lukte ook niet. Je kan dus wel stellen dat voor een verkeerde tactiek is gekozen." 

  NRC Handelsblad: "Nederlandse voetbal wankelt als een stuurloos schip"

  Ook het NRC Handelsblad stelde vast dat Oranje niets te zeggen had tegen Frankrijk. "Dat Nederland met 4-0 verloor was even logisch als pijnlijk. Het Nederlandse voetbal wankelt als een stuurloos schip. Aan de zijlijn moet bondscoach Advocaat machteloos hebben beseft dat de zondvloed onafwendbaar was."

  Aad de Mos: "Dieper kunnen we niet meer wegzakken"

  Ook Aad de Mos spaart zijn kritiek niet voor het Nederlandse elftal. "Nederland had niets te vertellen tegen Frankrijk. Het had geen loopvermogen en ook niet de technische vaardigheid om het de Fransen moeilijk te maken. Ook fysiek kwamen we veel te kort."

  "Sneijder kan het niet meer belopen en valt om in de duels. Dat is over. Op de nummer 10 is hij de dood voor je elftal. Het wordt een hele klus om het WK nog te halen. Dieper kunnen we niet meer wegzakken. We hebben al meermaals geroepen dat we het zullen doen, maar we doen het nooit. Ik zet er een vraagteken bij."