• home
 • video
 • pas verschenen

  Leekens over Nainggolan en Martinez: "Het zijn grote mensen, geen kinderen"

  Er zit een haar in de boter tussen Martinez en Nainggolan.

  Er zit ruis op de relatie tussen Roberto Martinez en Radja Nainggolan. Ex-bondscoach Georges Leekens had destijds ook een akkefietje met Eden Hazard. "Ik denk dat dit conflict makkelijk op te lossen is."

  "Ik vond Radja geen moeilijke jongen"

  "Ik heb Radja Nainggolan in 2011 bij de Rode Duivels gehaald", legt Georges Leekens uit. "Ik had met hem toen een discussie. Radja dacht dat we hem niet volgden, maar dat deden we wel."

  "Ik vond hem toen bij Cagliari nog niet klaar om bij ons de lijnen uit te zetten. Ik heb hem dat toen uitgelegd. Ik ben zelfs nog eens in het Italiaans tegen hem begonnen. Aangezien mijn Italiaans niet zo goed was, schakelde ik over op het Frans. Dat was natuurlijk een grapje."

  "We hebben dat dus meteen uitgepraat. Ik vond Radja toen ook niet zo'n moeilijke jongen. Op vlak van discipline had ik niets op hem aan te merken."

  "Hij lag ook goed in de groep. Je ziet dat nu ook bij de reacties van de andere spelers. Ik vind het wel leuk dat ze elkaar steunen en het voor elkaar opnemen. Dat toont dat de groepsgeest goed is." 

  "Hamburger Hazard? Daags nadien hadden we al afspraak"

  Ook onder zijn bewind had Georges Leekens een dispuut met een Rode Duivel. Eden Hazard werd in 2011 vroegtijdig naar de kant gehaald tegen Turkije. Hazard weigerde de hand van Leekens, nam zijn stek op de bank niet in, maar ging een hamburger eten buiten het stadion.

  "Ik noem dat geen conflict, wel een situatie", zegt Leekens daarover. "Ik wist wat er gebeurd was, maar het ging niet zozeer over die hamburger. Ik wilde hem een groter rendement geven. Zijn rendement lag toen nog niet in lijn met zijn talent."

  "Daags nadien had ik met Eden al een afspraak in Rijsel. Dat was op een kwartier geregeld. Ik schorste hem drie wedstrijden, maar ik nam hem al na één match terug, omdat hij mij de intentie gaf dat mijn boodschap juist was."

  "Technische staf en Kompany waren op de hoogte"

  "Over die fouten - zoals het eten van die hamburger - hebben we het later nog gehad. Tijdens België-Tunesië was er een lange pauze door een hagelstorm. Toen werd er gezegd: "We hebben nu veel tijd, laat ons dus een hamburger eten." Zoiets moet kunnen", zegt Leekens.

  De voormalige bondscoach heeft jaren geleden dus zelf de eerste stap gezet in het verzoeningsproces. "Mijn assistenten en aanvoerder Vincent Kompany waren op de hoogte van wat ik zou doen."

  "Je kon zoiets niet blauwblauw laten, maar het ging niet over de straf, wel over hoe ik zijn rendement hoger kon krijgen. En dat is gelukt."

  "Ik denk dat dit makkelijk op te lossen is"

  Radja Nainggolan laat in een kranteninterview alvast uitschijnen dat hij niet met de bondscoach zal bellen. "Elk interview kan nu schade aanrichten. En dat geeft de sfeer van de nationale ploeg niet weer, want die is opperbest. Maar ik ben zelf wel voor directe communicatie: ik heb meteen gezegd wat mijn sanctie was en die heb ik uitgevoerd."

  "Ik denk niet dat we de relatie van Martinez en Nainggolan moeten verzuren. Maar ze moeten eens goed praten met elkaar."

  "Er zijn regels, er is een overtreding geweest en de speler is gesanctioneerd. Maar het is achter de rug en ze moeten niet met modder gooien. Ik denk dat dit makkelijk op te lossen is. Het zijn grote mensen, geen kinderen."