• home
 • video
 • pas verschenen

  Deadline Day nadert: "Blijf als club weg uit die periode"

  O.a. Butelle, Thelin, Dierickx, Ganvoula en Rotariu zouden nog kunnen vertrekken.

  Voor voetballers die nog een transfer willen forceren, begint de tijd nu echt wel te dringen. Sporza.be legde zijn oor te luister bij de drie kampen die nog zenuwslopende uren voor de boeg hebben: voetballers, makelaars en bestuursleden.

  Colpaert: "Geen leuke periode"

  "Dit is zeker geen leuke periode", zegt Steve Colpaert, die bij Antwerp met de B-kern moet meetrainen. "Maar ik heb nog een contract van drie jaar en heb gelukkig nog die zekerheid. Ik hoef me dus niet echt zorgen te maken."

  "Ik wacht wel op een nieuwe uitdaging en hopelijk komt die er snel. Ik weet ook dat de kernen al redelijk vol zitten en dat de uren wegtikken, waardoor het moeilijk wordt om nog iets te vinden."

  "Mijn manager en ik lezen ook waar er spelers ontbreken en communiceren per sms. Hij doet de connectie tussen de club en de speler. Hij doet zijn uiterste best om een oplossing te vinden."

  "Kan zijn dat ik donderdag in de auto spring"

  Heeft Colpaert de voorbije weken te veel de kat uit de boom gekeken? "Dat klopt wel. We zijn zeker niet te bruusk te werk gegaan. Maar nu dringt de tijd en word je nerveuzer. Dan is het spannend tot op het einde."

  "Of ik spijt heb van die afwachtende houding? Twee jaar geleden heb ik een beslissing genomen die misschien te bruusk was en ik wou mezelf geen tweede keer aan dezelfde steen stoten. En ik heb nog een contract, waardoor je geen te snelle beslissing neemt."

  "Maar als het een ambitieuze club is waar ik een goed gevoel bij heb, dan is het mogelijk dat ik donderdag in de auto spring om de transfer af te ronden. Daar ben ik op voorbereid. Je moet daar open en klaar voor staan."

  Vandersmissen: "Geen termijn op onderhandelingen"

  “Het zijn zeer hectische dagen”, zegt makelaar Kristof Vandersmissen van Cherry Sports. “De clubs hebben de voorbije weken kunnen kijken waar het schoentje knelt en willen dat gat nu opvullen."

  "Dan wachten ze vaak tot de laatste dagen. Ze weten dat er dan iets van de prijs kan worden afgedaan. Maar als ze een speler echt willen, kan de prijs dan natuurlijk ook nog stijgen.”

  “In ons kantoor krijgen we nog veel telefoontjes. Je moet wel weten: bij een definitieve overgang volgen er ook nog medische testen, die toch 2 à 4 uren in beslag nemen. Daarna worden de papieren ingevuld en wordt er getekend. En alles moet op tijd binnen zijn.”

  “Bij de Belgische voetbalbond zijn er mensen tot middernacht aanwezig. Ook wij blijven de hele tijd stand-by. Je voert onderhandelingen, maar daar staat geen termijn op.”

  "Als het de eerste keer is, heeft een speler veel stress"

  Kan er in de laatste dagen nog gespeculeerd worden? Vandersmissen: “Ik denk niet dat er nog veel gewacht kan worden. Clubs kijken of hun doelwit haalbaar is en anders is er een plan B of zelfs C. Daarom gebeuren er soms transfers op het laatste moment waar niemand op zat te wachten.”

  Hoe gaan de spelers om met die situatie? “De ene al beter dan de andere”, zegt Vandersmissen. “Het heeft ook te maken met hun leeftijd."

  "Als het voor hen de eerste keer is, dan bezorgt hen dat veel stress. Als ze het al meermaals hebben meegemaakt, dan zijn ze rustiger en weten ze hoe het spel gespeeld wordt. Wij zullen alleszins ook blij zijn als het 1 september is. Want de transferperiode gaat niet enkel over juli en augustus, maar begint eigenlijk al in april.”

  Thiebaut: "Je hebt niet zoveel meer in eigen handen"

  "Je moet op elk moment kunnen reageren of veranderen", vult spelersmakelaar Gunter Thiebaut aan. "We zitten in de laatste rechte lijn. Nu is het wel of niet. Maar je hebt niet zoveel meer in eigen handen.”

  “Een transfer op 31 augustus? In deze sport is alles mogelijk, maar donderdag is wel heel kort dag. Er moet toch al iets gevorderd zijn, want er moeten nog medische testen gebeuren."

  "Je kunt twee uur voor het sluiten van de transfermarkt niet zomaar een wildvreemde speler laten tekenen. Op de laatste dag kun je niet opeens nog mirakels verrichten.”

  Wordt er nog gepokerd? “Vooral bij de clubs, maar ook wij doen dat. Al hangt het af van de keuzemogelijkheden of je kunt pokeren. Je weet ook niet in hoeverre de anderen dat doen. Je moet veel praten, bellen en rondgaan. En je moet klaarstaan voor als het zover is. Maar voor hetzelfde geld gebeurt er niets.”

  Huyck: "Blijf als club weg van die slotdagen"

  “Het is al een zeer drukke periode geweest, maar de laatste dagen zijn echt superdruk”, vertelt Dirk Huyck, voorzitter van Waasland-Beveren. “Het was niet onze bedoeling om in de laatste dagen nog zoveel werk te moeten verrichten, maar door omstandigheden is dat toch het geval.”

  “We hebben onze spits aan KVO verloren. Veel alternatieve pistes hebben al onderdak gevonden, waardoor onze keuze voor een vervanger nog moeilijker wordt. We doen dus meer een beroep op scoutingsverslagen van iets langer geleden om het dossier rond te krijgen.”

  Is de tijd van pokeren nu echt voorbij? “Klopt. En men zegt altijd dat je op het einde van de transferperiode zaakjes kunt doen, maar dat gevoel heb ik juist niet. Als het enigszins kan, dan moet je als club van deze slotdagen wegblijven.”

  "Ik ben voortdurend stand-by"

  Zo’n transfer op de valreep: hoe gaat dat in zijn werk? “De speler blijft het allerbelangrijkste aspect in het dossier. Een goed gesprek met de club en de speler is superbelangrijk. Of er nog tijd is voor zo’n gesprek? Ja, zeker. En dan is het aan de makelaar. Maar het is de speler die beslist naar welke club hij gaat.”

  “Dit is voor ons geen job van 9u tot 17u. We werken dag in dag uit om de spelers die we op het oog hebben te overtuigen. Ik ben voortdurend stand-by, ook ’s nachts als het moet. Het is niet erg om nu wat extra te werken, vanaf 1 september is het aan de trainer en spelers om te werken.”

  "182 telefoontjes"

  Wanneer is de “echte” deadline voor Huyck? “Woensdagavond 30 augustus moeten we rond zijn met de speler, als je donderdag alles wil afwerken. Een wit konijn op donderdag? Daar houd ik geen rekening mee. Woensdag moet alles geregeld zijn. Maar het blijft een zenuwachtig gedoe, op inkomend en uitgaand vlak.”

  Hoeveel aanbiedingen ontvangt een club als Waasland-Beveren in de sloturen van de transferperiode? “Ik heb maandag 182 telefoontjes gehad, maar niet alles is even concreet. Donderdag omstreeks middernacht zal ik gerust zijn, want zeker op uitgaand vlak moet je waakzaam zijn. En vrijdag volgt dan een dagje familiale rust.”